Ridderorde voor Dirk van der Spek

Dirk van der Spek, uitgever en hoofdredacteur van het fotomagazine Focus, dat vorig jaar zijn respectabele 100 jarige jubileum vierde, mag zich nu Ridder in de orde van Oranje Nassau noemen. Namens de hele fotobranche nam de vakbeurs Professional Imaging het initiatief hem voor te dragen voor deze onderscheiding vanwege zijn grote inzet voor de fotografie. 

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 28 maart jl tijdens de vakbeurs in De Loods in Nijkerk werden hem de versierselen opgespeld door de burgemeester van zijn woonplaats Zandvoort de heer N. Meijer.

In een persbericht lezen we:
De verdiensten waarvoor hij deze eervolle onderscheiding heeft ontvangen werden niet alleen bepaald door de combinatie van journalistiek- en ondernemerstalent Focus voort te laten bestaan, maar dit magazine vooral het middelpunt te maken van talloze activiteiten die ervoor zorgden dat  de fotografie in de breedte werd gestimuleerd.

Na de overname van Focus van Elsevier Bonaventura in 1985 door Dirk van der Spek werd er meteen beleving rond het blad gecreëerd door in de Amsterdamse Utrechtsestraat de Focus Gallery op te starten waar in zijn ogen zeer talentvolle fotografen een podium kregen, vaak ook in combinatie met een boek. Hij lanceerde daar bijvoorbeeld fotograaf Erwin Olaf in 1987 met zijn indrukwekkende serie levende schaakstukken in zwartwit, Chessmen.

Samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds produceerde Focus een indrukwekkende reeks monografieën van de grootste Nederlandse fotografen, waarmee Focus ervoor zorgde dat deze voorgoed tot het cultureel erfgoed van Nederland bleven behoren.

Het was ook Dirk van der Spek die inzag dat zijn blad Focus onderdeel moest vormen voor een groter Europees verband en zo ontstond de European Imaging and Sound Association, een organisatie van vijftig vakbladen in Europa, die kennis uitwisselt en ieder jaar awards uitreikt aan de industrie wanneer een door hen ontwikkeld product voldoet aan hoge eisen van innovativiteit. Op deze wijze werd het een stimulans voor voortgaande productontwikkeling waar de fotomarkt in alle geledingen van profiteert. Zijn bestuursfunctie in World Press Photo maakte het scala aan verdiensten compleet om hem voor te dragen voor de Ridderorde.