Rietveld-woningen net na de oplevering

Eind vorig jaar verscheen bij uitgeverij Thoth het boek Rietvelds Robijnhof, met een fotoessay van Elsbeth Struijk van Bergen. Aan dit Utrechtse hof realiseerde Gerrit Rietveld in 1958 een complex met seriematige woningbouw, uniek in zijn oeuvre. De eigenaar, woningcorporatie Bo-Ex, nam enige jaren geleden het besluit tot een grootscheepse renovatie met respect voor het oorspronkelijke ontwerp.

Aan de Robijnhof 13 ligt nu de Museumwoning, ingericht en beheerd door het Centraal Museum. Hier is te zien hoe de woningen van Rietveld er net na de oplevering uitzagen. Vloeren, wanden, deuren en vaste elementen zoals badkamer, keuken en kolenhok werden hier in hun originele staat bewaard en de Museumwoning is ingericht met meubels en huisraad van rond 1960. In de reeks ‘Robijnhof 13’ portretteert fotograaf Elsbeth Struijk van Bergen de Museumwoning.

Elsbeth Struijk van Bergen (1967) studeerde fotografie aan de Amsterdamse Rietveld Academie. Sinds 1995 is zij werkzaam als zelfstandig fotograaf. Kenmerkend voor haar benadering is de bedachtzame compositie van de personages en hun omgeving. Dit verleent haar portretten een monumentaliteit die ze verheft boven de willekeur van het individuele en alledaagse. De reeks ‘Robijnhof 13’ portretteert de Museumwoning. Ruimte en personages gaan een interactie aan die de woning los maakt uit zijn (kunst)historische context zodat haar intrinsieke kwaliteiten zichtbaar worden.

Meer over het boek bij uitgeverij Thoth


www.elsbethstruijkvanbergen.com