Rijksmuseum veilt dubbele exemplaren uit boekencollectie

Het Parijse Pierre Bergé & Associés (PBA) gaat op 3 mei een deel van de fotoboekencollectie van het Rijksmuseum veilen. Het gaat om boeken waarvan het museum meerdere exemplaren in bezit heeft. PBA veilt bovendien een deel van de boekencollectie van fotohistoricus MIrelle Thijsen. In beide gevallen gaat het om enkele honderden boeken die een groot deel van de fotogeschiedenis beslaan.
Toen de bibliotheek van het Rijksmuseum moest worden verplaatst vanwege de enorme verbouwing die al enkele jaren gaande is, besloot de staf de fotoboeken die dubbel in de collectie zitten eruit te halen en te veilen. De opbrengst van de veiling wordt mede gebruikt om de fotoboekencollectie uit te breiden met ontbrekend werk.

De collectie van de Rijksmuseum Research Library bevat circa 15 duizend fotoboeken, voor een deel stammend uit de collecties van advocaat Bert Hartkamp, fotohistoricus Steven F. joseph en fotograaf Willem Diepraam, die het museum de afgelopen decennia verwierf.

Als ’tussenspel’ veilt PBA onder meer enkele tientallen bijzondere Japanse fotoboeken.

Mirelle Thijsen werd in de fotowereld vooral bekend met haar boek Het Bedrijfsfotoboek 1945-1965, de weerslag van haar studie naar het fenomeen dat zelfs internationaal bijzonder was: de aandacht die Nederlandse bedrijven schonken aan goede fotografie die goed werd vormgegeven in boeken.

Download de pdf met alle kavels en toelichtingen

Meer informatie op de website van Pierre Bergé & Associés