Rijksmuseum verwerft bibliotheek Willem Diepraam

De fotografie-afdeling van het Rijksmuseum kon vandaag bij monde van conservator Hans Rooseboom bekendmaken dat zij de fotoboekenbibliotheek van Willem Diepraam overneemt.
Rooseboom toont zich uitermate verheugd met deze aankoop. Door deze overeenkomst wordt het boekenbestand van de bibliotheek van het Rijksmuseum uitgebreid met zo’n 3800 boeken. Het betreft voornamelijk publicaties van en over twintigste-eeuwse fotografen.

Door dit zwaartepunt betekent deze aankoop een belangrijke aanvulling voor de fotoboekencollectie, die tot nu toe vooral werk van negentiende eeuwse fotografen bevat.

Voordat de fotografie-afdeling toestemming kreeg voor deze acquisitie – die het jaarbudget van de afdeling ruim overschrijdt – is er binnen het Rijksmuseum uitvoerig overleg gevoerd. Het aankoopbedrag wordt niet openbaar gemaakt.

De prijs wordt allerzins schappelijk genoemd, omdat het een belangrijke boekencollectie betreft, die niet zo maar bijeen te brengen is. Daarbij bevat deze bibliotheek meerdere titels, die door het huidige speculatieve karakter van de handel in antiquarische fotoboeken, duizenden euro’s zouden moeten kosten.

De boeken zullen binnenkort een kleine verplaatsing binnen het centrum van Amsterdam maken. Vervolgens beslissen de conservatoren Boom en Rooseboom welke kwetsbare en zeldzame exemplaren in het depot van de fotografie-afdeling worden bewaard en welke in de bibliotheek van het Rijksmuseum worden ondergebracht.

Het vermoeden is dat het leeuwendeel van de publicaties uit deze verzameling over ongeveer een half jaar door het publiek gelezen en bekeken kan worden.