Rit

Befaamd zijn de avonturenverhalen over locomotieven die – met wagons en al – besloten de spoorstaven te verlaten om er naar eigen inzicht vandoor te gaan. Een reis, voortgezet door drassige weilanden, over puntige bergtoppen, dwars door zandvlakten of gewoon over het trottoir, zonder rails. Totaal geen probleem. Zo’n escape waarop de dagelijkse forens zijn hoop richt.

In een blikken trommel ligt een pakket vierkante kiekjes, zwart-wit: een stoomlocomotief op een alm in Oostenrijk, een robuuste Duitse diesel tussen fabriekspijpen, een zigzag bergtrein in spierwit Zwitserland, tram 11 in Budapest, een platgeslagen rookpluim onder een Engelse stationsoverkapping en verdwijnende achterlichten in een Franse spoorwegtunnel… En alle foto’s zijn onscherp. Hier is een liefhebber aan het fotograferen geslagen.

En jawel, onderin de trommel bevindt zich weer eens zo’n trein die het spoor heeft verlaten. Kosten: € 0,50 voor fotootje 741. Schaffen we aan. Helaas geen avonturen in zicht, dit treinstel is bovenop een eikenhouten bureau tot stilstand gekomen. Opnieuw is het fotoresultaat onscherp. En wat precies wilde de maker hiermee vastleggen?

De start natuurlijk. Want de treinspotter mag dan geen fototalent heten, hij kan lekker knutselen, gelet op het gammele, witplastic stopcontact dat hij scheef op het antieke eikenhout schroefde. Dit belooft treintafelplannen. De ondergrond is er al, nu de rest nog. Het keihard uitgeflitste stuk achtergrondpapier, met kreukel en slagschaduwen, belooft voor de toekomst een spectaculair landschappelijk panorama. Nog te veroveren met verf en kwast. Maar eerst het schakelbord en de bedradingen. Met wat verbeelding loopt de loc al uit de rails, in een bocht.

Ook de treinfotograaf verliet – na foto 741 – zijn spoor, omdat het avontuur lokte: fijn bij de haard rails en traject aan een weerloos treintje opdringen. Als hij het fotograferen verder maar nalaat.

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.