Rob Mast (47) overleden

Op donderdag 1 februari 2007 is Rob Mast op 47-jarige leeftijd totaal onverwacht overleden. Rob was sinds 1987 werkzaam bij Spaarnestad Photo. Naast zijn baan was hij ook actief als amateurfotograaf en fotoverzamelaar.
Uit het persbericht van Spaarnestad: ‘Met zijn zo kenmerkende flair was Rob een groot ambassadeur voor het archief. Of het nu over de Macs ging, over de database, het scannen, de prints, de reproductie, de kwaliteit of over obscure of bekende fotografen, Rob wist overal van. Met zijn brede belangstelling voor de fotografie was hij een vraagbaak voor collega’s, vrienden en anderen.’

‘Bezig zijn met en praten over fotografie, dat was Rob zijn leven. Als verzamelaar van fototrivia heeft hij zelf een collectie opgebouwd die opmerkelijk genoemd mag worden. Rob heeft zich de afgelopen tijd druk gemaakt over de toekomst van Spaarnestad Photo en zich ingezet voor de veranderingen die nodig waren om het archief voor de toekomst veilig te stellen. De veranderingen hadden ook voor hem zelf consequenties. Het afgelopen jaar was hij vooral betrokken bij de digitalisering en ontwikkeling van de database. Hij was enthousiast over de eerste resultaten op de website, die hij mee vorm gaf.’

Het bericht van Spaarnestad vervolgt: ‘Ook als mens zal Rob gemist worden, omdat hij als collega, tegelijkertijd een vriend was. Wij wensen zijn vrouw Liesbeth , zijn zoon Floris en zijn dochter Eline heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies. De deur van Spaarnestad Photo zal altijd voor hen open blijven staan.’

Afgelopen jaren was Rob ook betrokken bij PhotoQ. Tweemaal hield hij een voordracht tijdens PhotoQ Live avonden, en het meest recente jaarboek bevat een artikel van zijn hand over retouche.

• Rob Mast begon zelf met het fotomagazine Topeka

De begrafenis van Rob Mast is op dinsdag 6 februari om 15 uur op de algemene begraafplaats van de gemeente Bloemendaal, Bergweg 60 (ingang Bleek en Berg).


Mensen die willen reageren op het overlijden van Rob Mast, met een treffende herinnering of andere persoonlijke boodschap, kunnen een mail sturen naar PhotoQ die onderaan dit bericht zal worden toegevoegd.
Mail PhotoQ


Gisteren hebben we Rob Mast naar zijn laatste rustplaats gebracht. Het gebeurde onder begeleiding van verre donderslagen van een ‘bui boven Uitgeest’, zoals ik vanochtend in de krant las. Een dergelijke samenloop kent iedereen die in het fotoarchief van Spaarnestad Photo werkt, waarbij allerlei onverwachte verbindingen opduiken tussen de meest uiteenlopende foto’s door de vragen die mensen er aan stellen of door simpelweg met de foto’s bezig te zijn. Rob zal het hebben kunnen waarderen.
Voor mij als collega bewijst Robs dood dat mensen en hun kennis, persoonlijkheid en onuitgesproken vriendschap, voor het werk onmisbaar zijn. Rob laat bij Spaarnestad Photo een leegte achter die nooit meer helemaal is te vullen.

Freek Baars
Spaarnestad Photo

Ook hier, aan de andere kant van de Atlantische oceaan, zal Rob gemist worden. Ik heb goede herinneringen aan de avonden muziek luisteren/spelen en
de lange gesprekken over fotografie met Rob binnen en buiten zijn zelfgebouwde doka. Zijn enthousiasme voor en vooral zijn openlijke benadering tot artistieke visie en visuele vormgeving hebben een sterke invloed op mij gehad en zullen mij altijd bijblijven. Rob, je bent een fantastische kerel. Ik zal je missen.

Iben Molenkamp

De woorden van Rob Mast op zijn website Topeka: “That’s probably why you see so many people in these pictures. (…..) They had to be captured for later, to be remembered. Timetravellers all of them.”
Rob is nu zelf een tijdreiziger geworden. Ik zal mij hem herinneren, vooral door zijn inspirerend enthousiasme voor de fotografie.

Cathelijne Hoorn, Nederlands Fotomuseum


Met de dood van Rob is alles even niet meer leuk…en dat zal nog wel een tijd gaan duren! Want Rob gaf erg veel kleur aan mijn leven in fotoland, en liefde en wijsheid als goede vriend. Godverdomme, wat is dit onrechtvaardig!!!
Ik zou graag hierbij willen melden dat de prachtige collectie van het Spaarnestad fotoarchief, waar ik Rob ooit ontmoette, er niet meer zou zijn geweest zonder de tomeloze inzet en toewijding van Robbie Mast in de eerste jaren van het bestaan, twee decennia geleden. Ik heb diepe bewondering voor zijn doorzettingsvermogen in de achttien magere jaren daar, onder dramatisch bestuur, en vind het een nare gedachte dat hij maar zo kort heeft kunnen genieten van de nieuwe koers van het archief, die hij nadrukkelijk, hoe kan het ook anders, heeft helpen bepalen. Rob heeft daar niet mogen oogsten…Dat doet me enorm verdriet.

En echt onvergételijk voor mij is de energie waarmee Rob als onbezoldigd klankbord, tentoonstellingsmaker, conservator, restaurator, theoreticus, filosoof, archivaris, reprograaf, automatiseerder, inkoper, verkoper en vertegenwoordiger naast nog duizend andere dingen met zo veel liefde het ICM heeft helpen maken tot wat het is, nadat we in 2000 de deuren openden. ICM behoorde ook aan Rob. Nee, hier wordt het nooit meer hetzelfde. Man, wat zullen we hem missen!

Frido Troost, ICM

Ik kende Rob niet heel erg goed, maar zat nog niet zo lang geleden een dag lang ‘achter de tafel’ op een fotokijkdag van het Noord-Hollands Archief en kwam hem wel eens tegen bij Frido Troost. Je associeert zo’n levendige en enthousiaste man helemaal niet met de dood en het is altijd een schok als je merkt dat dat een vergissing is.

Hans Rooseboom, Rijksmuseum

Wat een schok toen ik het bericht van het overlijden van Rob Mast las. Rob was de eerste die me enthousiast feliciteerde nadat mijn recent gelanceerde online beeldarchief waarin hij me sterk stimuleerde op photoq was aangekondigd eerder deze week. In de korte tijd dat ik hem heb gekend zijn meerdere vrolijke uren met ‘m gedeeld. Ik zal zijn sympathie en aanstekelijk enthousiasme zeer missen. Hierbij een opname in 2002 van Rob gemaakt met wat ooit zijn trotse rockers vetkuif is geweest.
André Thijssen