De Amerikaanse fotograaf Robert Adams (Orange, New Jersey, 8 mei 1937) is aangewezen als winnaar van de Britse fotografieprijs met de Duitse naam. Eén en ander is op 22 maart bekend gemaakt door de organisator, The Photographers Gallery in Londen.
De Deutsche Börse Photography Prize is bedoeld voor ‘de levende fotograaf van welke nationaliteit dan ook, die tussen 1 november 2004 en 30 september 2005 de meest significante bijdrage aan het medium in Europa heeft geleverd’. Robert Adams was genomineerd voor zijn tentoonstelling ‘Turning Back, A Photographic Journal of Re-exploration’ die afgelopen zomer in het Haus der Kunst in München werd geëxposeerd.
De tentoonstelling bestaat uit een reeks barietdrukken over de topografie van het noord-westen van de Verenigde Staten, de overgang van de kust van de Grote Oceaan naar de vlakten van Oregon.
Adams documenteert al veertig jaar de impact van industriële ontwikkelingen op het Amerikaanse landschap. De fotograaf heeft zich voor deze serie laten inspireren door een historische expeditie: tussen 1804 en 1806 onderzochten en beschreven Lewis en Clark het betreffende gebied.
‘Turning Back’ is de persoonlijke en niets ontziende visie op de wijze waarop het landschap is aangetast door ontbossing, industrialisatie en verstedelijking.
Robert Adams, die aanvankelijk leraar Engels was, begon eind zestiger jaren te fotograferen. In 1975 leverde hij een bijdrage aan de spraakmakende groepstentoonstelling ‘New Topographics: Photographs of a Man-altered Landscape’. Naast fotograaf is Adams ook een schrijver met uitgesproken meningen. In 1985 verscheen ‘Summer Nights’, waarin hij beide disciplines combineerde. Ook publiceerde hij essays over negentiende- en twintigste-eeuwse fotografie.
‘Het is prettig dat er aandacht is voor mijn werk’ zei Adams na het bekend maken van de prijs. ‘Deze prijs helpt belangstelling te genereren voor de milieuproblematiek die ik in mijn fotografie aan de orde stel.’
Adams doneert zijn prijs van 30.000 Engelse ponden (zo’n 45.000 euro) aan Human Rights Watch, een organisatie die opkomt voor mensenrechten.
‘Hoezeer het milieu mij ook aan het hart gaat, ik maak mij op dit moment nog meer zorgen over het verval van de menselijke waardigheid.’
Naast Adams waren drie andere fotografen genomineerd.
Yto Barrada (Marokko 1971) met een documentaire over immigratie bij de Straat van Gibraltar tussen 1998 en 2004. Phil Collins (Verenigd Koninkrijk 1970) met beelden over de sociale aspecten bij het maken van kunst. En Alec Soth (Verenigde Staten 1969) die genomineerd was voor een project over het leven langs de rivier de Mississippi, dat hij tussen 1999 en 2004 realiseerde.
De beelden van de vier finalisten zijn nog tot 23 april in de Londense Photographers’ Gallery te zien. Daarna worden ze geëxposeerd in Berlijn, Frankfurt en een niet nader aangeduide derde Europese stad.
De gegevens uit dit bericht zijn afkomstig van de website van de Photographers Gallery en de site PDN Online.
• Bij Robert Adams’ galerie staan dertien foto’s online: www.artnet.com
• Photoq berichtte over deze prijs in 2005: Deutsche Börse Photography Prize voor Luc Delahaye