Robert Frank in Londen en Wales

Afgelopen weekeinde is in Washington een tentoonstelling geopend met negentig foto’s die Robert Frank begin jaren 50 maakte in Londen en Wales. Een deel van het materiaal is nooit eerder te zien geweest. De titel ‘London/Wales’ komt overeen met een boek dat Scalo uitgeeft met het Britse werk van Frank.
Robert Frank maakte naam met zijn boek The Americans, dat hem de bijnaan ‘de Jack Kerouac van de fotografie’ opleverde. Door de combinatie van autobiografie, poëzie, gevoel en grofkorrelig realisme verschoof hij de grenzen van de documentaire fotografie.
Voordat Frank (in 1924 geboren in het Zwitserse Zürich) The Americans maakte, verbleef hij onder meer in Londen en Wales, waar hij probeerde de naoorlogse sfeer in beelden vast te leggen. Curator Philip Brookman: ‘Veel foto’s van Engelse bankiers laten de figuren van achteren zien of met verdonkerde gezichten, waarmee Frank minder portretten als wel archetypische beelden van rijkdom en macht schept. In Wales maakte hij juist empathische portretten van mijnwerkers. Het is die emotionele complexiteit die we in Franks latere werk terug zien.’
Meer over de tentoonstelling op de website van de Corcoran Gallery of Art in Washington.