De man die hergebruik van foto’s tot kunstvorm verhief, de Amerikaan Robert Heinecken, is vrijdag overleden aan een longonsteking. Heinecken was al jaren Alzheimer-patiënt.
Heinecken werd bekend als fotograaf, maar hij gebruikte slechts zelden een camera, namelijk toen hij polaroids maakte van tijdschriftpagina’s eind jaren zeventig. Hij beschouwde foto’s niet als een autonome schepping van hun makers, maar als uitingen van culturele iconografie die de hebzucht van de huidige tijd weerspiegelen.
Met zijn serie ‘Are You Rea’ werd hij 1967 bekend. Hij combineerde beelden uit advertenties en reportages tot vaak sarcastische boodschappen. De tijdschriftpagina’s vormde hij om tot negatieven die over elkaar heen werden geschoven.
Van 1960 tot 1991 gaf hij les aan de University of California in Los Angeles. In de begintijd was dit in de VS een van de weinige opleidingen waar fotografie als kunstvorm werd gedoceerd.
De New York Times vermoedt dat zijn imago van fotograaf een doorbraak in de beeldende kunst tegenhield. Overigens waren er retrospectieve tentoonstellingen van Heineckens werk in het Museum of Contemporary Art in Chicago (1999) en in het Center for Creative Photography aan de University of Arizona (2003).
• New York Times: Robert Heinecken, Artist Who Juxtaposed Photographs, Is Dead at 74
• Foto’s via Google Images