Robin Utrecht na week terug uit Thailand

Veel landelijke dagbladen en persbureau’s sturen eigen fotografen naar Azië om te berichten over de gevolgen van de tsunami-ramp. Zilveren Camera-winnaar Robin Utrecht is net terug na een week fotograferen voor het ANP.
Utrecht heeft om en nabij Phuket in Thailand foto’s gemaakt. Eigenlijk had hij voor de Nederlandse invalshoek gekozen. ‘Maar je weet nooit precies wat je tegenkomt,’ zegt Utrecht. ‘Op een gegeven moment kwamen we langs een tempel waar honderden lijken lagen, dat is gruwelijk’. Ook hier maakte Utrecht foto’s van: ‘Je moet altijd kijken hoe je met dit soort situaties omgaat, dus niet altijd close-ups, maar sommige beelden zijn gewoon keihard’.

De werkomstandigheden waren ondanks de ravage goed: ‘Het water was weg en de wegen waren goed begaanbaar. Je moet wel met een mondkapje werken, want de stank is verschrikkelijk’.
Utrecht zit samen met Juan Vrijdag in het rampenteam van het ANP. Of hij nog teruggaat, weet hij niet. Vrijdag zit nu in Thailand om te fotograferen en daarna bekijkt opdrachtgever ANP de situatie opnieuw.

De landelijke dagbladen sturen ook eigen fotografen naar de rampgebieden ter aanvulling van de beelden die zij van de persbureaus ontvangen. Voor de Volkskrant is Raymond Rutting ter plaatse, het AD stuurde Paul Bergen en ook Trouw-correspondent Gert-Jan Rohmensen levert beelden aan. De Telegraaf heeft een freelancer ter plekke. Freelancer Geert van Kesteren is mede in opdracht van NRC’s magazine M naar Atjeh vertrokken.

Voor de GPD vertrekt Phil Nijhuis binnenkort naar Azië. Voor Hollandse Hoogte is Kees Metselaar in Thailand en Dieter Telemans in India.