Rock in Noorderlicht Fotogalerie

Op donderdag 15 januari 2009 gaat de tweede editie van Popview van start in Noorderlicht Fotogalerie. De expositie geeft een dwarsdoorsnede van het werk van de zeven meest veelbelovende popfotografen onder de 35 uit Europa, en zal die dag om 17.00 uur worden geopend door Jill Furmanovsky, muziekfotograaf, oprichter en directrice van het internationale muziekfotografencollectief Rockarchive, zo meldt een persbericht.
Bet persbericht vervolgt:

Eén van de zeven fotografen wint ook de Lex van Rossen Award, een stimuleringsprijs voor jong fotografietalent die begin 2008 voor het eerst werd uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag aan Nederlands fotografe Annie Hoogendoorn. De prijs is vernoemd naar de invloedrijke popfotograaf die werkte voor NRC Handelsblad, OOR en Haarlems Dagblad en in 2007 overleed. De Award wordt op vrijdag 16 januari om 16.30 aan de winnaar uitgereikt in de Kleine Zaal van de Oosterpoort Groningen door juryvoorzitter Frans Vreeke, festivaldirecteur van Eurosonic Noorderslag. Zowel Vreeke als Furmanovsky zijn dit jaar betrokken bij de jury voor de Award. Die jury bestond verder uit Anja Hiddinga (Stichting Collexxx), Jan Vollaard (NRC Handelsblad) en Ton Broekhuis (directeur Noorderlicht Fotogalerie). De winnaar van de Lex van Rossen Award ontvangt naast een geldbedrag van 2500,- euro, een jaarabonnement op lifestylemagazine Blend, en een publicatie in fotografiemagazine GUP.

Europese popfotografen konden in het najaar van 2008 gedurende twee maanden inzenden als ze kans wilden maken op deelname aan de expositie en award. Uit alle inzendingen koos een selectiecommissie de volgende zeven fotografen: Julien Bourgeois (FR), Jordi Huisman (NL), Kalle Björklid (FIN), Tom Verbruggen (BE), Danny North (UK), Charlie de Keersmaecker (BE) en Patrick Ryming (DK). Hun werk is niet alleen te zien in de Popview expositie in de Noorderlicht Fotogalerie, maar tijdens Eurosonic Noorderslag ook in cultuurcentrum De Oosterpoort, Groningen.

De expositie in Noorderlicht loopt tot en met 1 maart en zal daarna in samenwerking met Rockarchive doorreizen naar Londen.

Om het muzikale karakter van de expositie verder te benadrukken spelen er tijdens Eurosonic Noorderslag in Noorderlicht Fotogalerie ook bands van de Academie voor Popcultuur:
Op donderdag: 19.00 Florian Wolff, 21.00 Believe is a Doubt
Op vrijdag: 19.00 Rolodex, 21.00 Tommy Ebben
De fotogalerie is op beide dagen tot 24.00 vrij toegankelijk.

www.popview.eu