Roel Sandvoort vertrekt bij Hollandse Hoogte

De laatste van de oprichters van Hollandse Hoogte (HH), financieel directeur Roel Sandvoort, vertrekt per 31 december dit jaar bij het agentschap. Sandvoort is een maand geleden 65 geworden. Hij onderzoekt de mogelijkheden om een fotogalerie te beginnen.

In 1985 waren het behalve Sandvoort nog drie mannen die HH oprichtten: Dick Breebaart, Simon B. Kool en Louis Zaal. Dit drietal verliet het agentschap al eerder; Louis Zaal twee jaar geleden, de anderen al weer enkele tientallen jaren geleden.

Sandvoort verkoopt zijn aandelen aan Bas van Beek en Cila d’Oliveira, die Hollandse Hoogte sinds medio 2012 bestieren. Het bedrijf verhuisde eerder dit jaar zijn kantoor van Amsterdam naar Den Haag.

Namens HH runde Sandvoort in september een maand lang aan de Bloemgracht een galerie onder de naam Hollandse Meesters, bij gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het agentschap. ‘Dat is zo goed bevallen, dat ik dat wil gaan uitbouwen. Een nieuw initiatief, een enorme uitdaging, waar ik blij van word,’ aldus Sandvoort, die de concrete invulling nog onderzoekt: ‘Ik denk in eerste instantie aan een paar keer per jaar een maand op verschillende locaties. Misschien wel met partners (een boekhandel, een barber, een koffieshop, …???).’

In een bericht aan de fotografen van HH keek Sandvoort dinsdag terug: ‘Op 1 april 1985 opende ik de deur van Lindengracht 168  in de Amsterdamse Jordaan. Het eerste wat ik die dag deed, was een tocht naar de IKEA om een bureau te kopen. Dat was de start van het bedrijf dat in 30 jaar zou uitgroeien tot de marktleider van de fotobureaus, met de input van jou en honderden andere Nederlandse fotografen en heel veel internationale agentschappen. We hebben een bedrijf opgebouwd, waarvan de naam klinkt als een klok. En daar ben ik trots op.’

En over zijn nieuwe plannen schrijft hij: ‘Deze zomer heb ik een maand lang, samen met Mirjam Boer, een galerie gerund op de Bloemgracht in Amsterdam. Wij verkochten daar prints Hollandse Meesters (Paul Huf, Eva Besnyö, Henk Jonker, Cas Oorthuys, Ad Windig e.a.). Het was een groot succes en een bron van inspiratie. Ik heb besloten die activiteiten verder uit te breiden.’

‘In eerste instantie niet een vaste galerie, ik ben op zoek naar plekken (zeker niet alleen in Amsterdam) waar ik een kortere of langere periode prints kan verkopen. En ik wil het zeker niet alleen met historische fotografie doen, ook voor nieuw werk is er een markt.  Met nieuw elan wil ik mij bezig houden met waar het mij altijd om ging: het te koop aanbieden van kwalitatief hoogstaande fotografie.’