Rogier Fokke presenteert boek met portretten van Roma en Sinti

‘Paramisa’ heet het boek van Rogier Fokke dat zaterdag 20 mei in Tilburg officieel wordt gepresenteerd. De uitgave van Ipso Facto bevat 50 portretten van en zeven interviews met Roma en Sinti.
De presentatie begint om 14 uur in Bibliotheek Midden-Brabant, Koningsplein 10, Tilburg. Directeur Henriëtte de Kok geeft na het welkom het woord aan Zoni Weisz, waarna het eerste exemplaar van het boek zal worden aangeboden aan burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg. Daarna volgt nog muziek van Duo Zingarese en celliste Shamaila Isadore Hoopman.

Roma en Sinti worden doorgaans gefotografeerd in hun omgeving, omringd met alle clichés die bij ‘zigeuners’ horen. Rogier Fokke maakte 50 portretten van Roma en Sinti – vooral uit Nederland, maar ook uit Macedonië, Polen, Tsjechië, Slowakije, Duitsland en België – in een geimproviseerde studio, met een donkere achtergrond, zoveel mogelijk ontdaan van attributen die het stereotype beeld bepalen. De gezichten vertellen hun eigen verhaal, los van de clichés. Paramisa is romanesj voor vertelling.

Paramisa. Portretten van Sinti en Roma
Gefotografeerd door Rogier Fokke
Voorwoord: Hans Westra
Inleiding: Anne-Mei The
Essay: Flip Bool
Een uitgave van Ipso Facto (IF), Utrecht
84 pagina’s
Prijs: € 20
ISBN: 90-77386-02-05

www.rogierfokke.nl