Rumoer rond fotomontage Newsweek

Het Amerikaanse weekblad Newsweek heeft haar excuses aangeboden voor het beeld op de cover van deze week. Het betreft een fotomontage van de hand van Michael Elins. Hij heeft in een zogenaamde ‘photo-illustration’ het hoofd van Martha Stewart op het lijf van een model geplaatst. De discussie ontstond omdat niet geheel duidelijk was dat dit beeld een montage is.
Martha Stewart is deze dagen groot nieuws in de Verenigde Staten. Zij is voormalig directeur van een aandelenhandel en vervolgens (mega-)groot geworden als uitgever van life-stylemagazines en presentator/producent van televisieprogramma’s rond datzelfde thema.
Een jaar geleden is zij wegens handel met voorkennis en het afleggen van valse getuigenissen veroordeeld tot een minimale boete en een gevangenisstraf van vijf maanden, gevolgd door een evenlange periode van huisarrest. Vandaag zat haar gevangenisstraf erop en Newsweek heeft begin deze week ingehaakt op de vrijlating.

Het coverbeeld van Newsweek suggereert – mede door de tekst dat Stewart slanker en rijker uit de gevangenis komt – dat haar vrijlating voor de uitgave van deze editie reeds heeft plaatsgevonden.
Critici vinden het plaatje veel te realistisch voor een fotomontage. Kelly McBride van de journalistieke denktank The Poynter Institute is van mening dat een lezer in enkele seconden moet zien dat er sprake is van een montage.
En dat is hier duidelijk niet het geval, zo stelt zij.

Newsweek, dat op pagina 3 had vermeld dat het hier een ‘photo illustration’ betreft, stelt dat het niet haar bedoeling was lezers voor de gek te houden en dat het hen spijt wanneer dit beeld tot misverstanden heeft geleid.

Tijdschriften maken steeds vaker gebruik van fotomontages en binnen de praktijk van fotobewerking vervaagt de grens tussen cosmetische retouche en het creëren van een geheel nieuw beeld. Er bestaan binnen de journalistiek geen duidelijke regels voor de toepassingen van deze technieken.
Mede daarom roept Photo District News, de bron van dit artikel, haar lezers op deel te nemen in deze discussie.

• het gewraakte beeld is te zien op: www.pdnonline.com