Rusland weigert Rob Hornstra visum

Fotograaf Rob Hornstra kan niet langer werken in Rusland. De Russische overheid weigert hem een nieuw persvisum te verstrekken. Hij is de eerste Nederlandse journalist die sinds de val van de Sovjet Unie zijn persvisum en accreditatie kwijtraakt, zo meldt hij in een persbericht.

Het bericht vervolgt:

De weigering is ook een slag voor het bilaterale Nederland-Ruslandjaar 2013. Hornstra en van Bruggen maken deel uit van het culturele programma met een omvangrijke tentoonstelling in het prestigieuze Moskouse kunstmuseum Winzavod, die 18 oktober opent. De tentoonstelling wordt financieel ondersteund door zowel de Nederlandse als de Russische overheid. Hornstra en schrijver Arnold van Bruggen zullen niet aanwezig zijn bij de inrichting en de opening.

Hornstra en van Bruggen – geaccrediteerd in Rusland voor het weekblad Vrij Nederland – werkten sinds 2009 aan ‘The Sochi Project’, een omvangrijk project over de regio rond Sotsji, waar in 2014 de Olympische Winterspelen worden gehouden.

Schrijver Arnold van Bruggen (Texel, 1979) is nog in afwachting van de uitslag van zijn visumaanvraag, maar gezien eerdere ervaringen lijkt hiermee hetzelfde te gebeuren als met het visum van Hornstra. De moeilijkheden van beiden lijken verband te houden met hun werkzaamheden in de naburige, politiek gevoelige Noord-Kaukasus. Een half jaar geleden publiceerden zij hun bevindingen uit die regio in het boek ‘De Geheime Geschiedenis van Khava Gaisanova’ (Pegasus, 2013).

www.thesochiproject.org

De tentoonstelling van Hornstra en van Bruggen in het Nederland-Ruslandjaar:
http://www.nlrf2013.nl/agenda/the-sochi-project/ http://www.winzavod.ru/events/?id=1101