Russische kleurenfoto’s van begin 1900

Deze zomer is er in het Museum Geelvinck Hinlopen Huis te Amsterdam een bijzondere tentoonstelling van de Russische fotograaf Sergej Prokudin-Gorskij te zien. Deze pionier van de kleurenfotografie heeft dankzij financiële ondersteuning van tsaar Nicolaas II de bevolking in uiteenlopende gebieden van het omvangrijke Russische Rijk in kleur gefotografeerd. De selectie foto’s op deze tentoonstelling tonen de etnische diversiteit van een verdwenen imperium.
Zoals de fotograaf toentertijd al aangaf zijn het foto’s gemaakt met oog voor de historische waarde van het onderwerp. De vroeg twintigste-eeuwse beelden zijn ook wat betreft de vorm bijzonder indrukwekkend. De intensiteit van de kleuren en de scherpte zijn ongekend voor die tijd. Prokudin-Gorskij ontwikkelde begin 1900 zijn eigen methode om kleurenfoto’s te kunnen vervaardigen.

Het fundament van zijn werkwijze lag in de drie-fasen zwart-wit opname gemaakt door een rode, groene en blauwe filter. Met een door hemzelf gebouwde projector werden glasplaten geprojecteerd door drie kleurenfilters waardoor een kleurenbeeld ontstond. Met behulp van de huidige digitale technologie is het mogelijk om die kleurenbeelden van toen te laten herleven. De Prokudin-Gorskij collectie bevindt zich in The Library of Congress te Washington en dankzij een digitaliseringsproject is het mogelijk het pre-revolutionaire Rusland in kleurenfoto’s te aanschouwen.

Een publicatie over de fotograaf Prokudin-Gorskij is verschenen bij uitgeverij d’jonge Hond en is te verkrijgen bij het museum. Tentoonstelling en boek zijn samengesteld door Barbera Brakel.

Duur: 30 juni t/m 1 september 2008
Plaats: Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Keizersgracht 633, 1017 DS Amsterdam
Openingstijden: vrijdag, zaterdag, zondag en maandag van 11h00 tot 17h00

www.museumgeelvinck.nl

Oude Russische fotografie is deze zomer ook te zien bij de Hermitage Amsterdam. Bijna 100 foto’s uit de rijke collectie van het Staatsmuseum de Hermitage in St-Petersburg worden in de tentoonstelling St-Petersburg in Beeld getoond van 07-06-08 tot 24-08-08.

www.hermitage.nl