Rutting exposeert in januari in stadhuis Utrecht

Afgelopen november bracht fotograaf Raymond Rutting een bezoek aan Afrika. Met zijn foto’s wil hij het publiek op een andere manier naar mensen in Afrika laten kijken. Zijn expositie ‘Oog op Afrika’ opent zondag 3 januari in het Stadhuis in Utrecht en sluit de 31ste.
Deze expositie is een vervolg op een eerdere rondreis door Afrika. Vorig jaar bezocht Rutting de Democratische Republiek Congo, waar jarenlang geweld de orde van de dag is geweest. Hij ontmoette veel vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. Rutting werd zo getroffen door de verhalen dat hij besloot zich voor hen in te zetten. Het geld dat hij heeft ingezameld met de veiling bij de eerste expositie is aan de stichting Sofibef gegeven en wordt gebruikt om de mishandelde vrouwen en kinderen op te vangen en te ondersteunen. De expositie was een verzameling van veel van zijn werk, maar het onderdeel Congo werd centraal gesteld.

De vrouwen en kinderen die hij vorig jaar fotografeerde, heeft hij opnieuw in beeld gebracht. Hij is weer naar Afrika geweest om te zien wat er met het geld is gedaan. De nieuwe serie bestaat enkel uit portretten en hij is niet alleen in Congo geweest. Met een zwart doek onder zijn arm, wat als achtergrond diende, is hij ook naar Soedan en Noord-Uganda geweest. Wederom zullen de werken worden geveild, maar daar is nog geen exacte informatie over bekend. Rutting geeft 7 januari, culturele zondag, een lezing in het stadhuis over zijn rondreis.

Rutting is sinds 1985 fotojournalist. Hij heeft veertien jaar voor het ANP gewerkt en is tweemaal uitgeroepen tot fotojournalist van het jaar. Hij fotografeerde onder andere de aanslagen in Madrid, de Nederlandse militairen in Afghanistan, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de catastrofe na de Tsunami. Zijn werk werd gepubliceerd in The New York Times, Time Magazine, The Guardian en in National Geographic.

• Meer informatie: www.raymondrutting.com