’s Werelds grootste collectie jazzfoto’s te koop

De voormalige jazzjournalist en producent Frank Driggs (75) biedt zijn collectie jazzfoto’s te koop aan. De collectie bestaat uit ruim 80.000 foto’s en de waarde is door Dan Morgenstern, directeur van het New Jersey’s Institute of Jazz Studies, op ruim 1 miljoen dollar geschat.
Driggs begon vijftig jaar geleden met het kopen van jazzfoto’s van verzamelaars. Nadat bekend was dat Driggs een topverzamelaar was kreeg hij vaak foto’s van muzikanten. De oudste foto’s van de collectie komen uit 1898. Daar waar fotopersbureaus het vaak moeten doen met tien á vijftien foto’s van Louis Armstrong heeft Driggs er ruim duizend foto’s. Zelfs één samen met zijn moeder en zus in New Orleans gemaakt in 1918. Ook was Driggs de grootste leverancier van beeld voor de 17-uur durende televisieserie Jazz van Ken Burns.

John Edward Hasse, curator van Amerikaanse muziek bij het Smithsonian Institute, zou de collectie met open armen ontvangen maar er is echter geen fonds voor. New York’s Lincoln Center heeft ook geen bod gedaan op de collectie. ‘Het zijn slechte tijden voor dit soort instituten’, aldus Phil Schaap, curator Jazz bij het Lincoln Center.

Driggs heeft meerdere aanbiedingen gehad op gedeeltes van de collectie, maar hij wil de collectie alleen in zijn geheel verkopen. Aan adverteren doet hij niet. ‘De mensen vinden me vanzelf wel’, aldus Frank Driggs.

Lees het hele verhaal bij Reuters