’s Werelds grootste fotoverzamelaar onder huisarrest

Sheik Saud Al-Thani, neef van de Emir van Qatar is onder huisarrest geplaatst.
Er is een onderzoek gaande naar mogelijk oneigenlijk gebruik van publieke gelden.

Sheik Saud Al-Thani (38) geldt al enige jaren als een van de gulzigste kunstkopers ter wereld. Niet alleen waar het fotografie betreft, ook op het gebied van Islamitisch en Arabisch antiek, objecten van Fabergé, art deco, boeken, klassieke auto’s en beeldhouwwerken.

Saud Al-Thani heeft een aantal aankooprecords op zijn naam, meest recent een bod van 565.250 pond (ruim 800.000 euro) voor een daguerreotypie van Joseph-Philibert Girault de Prangey. In 1999 betaalde Saud Al-Thani ruim 6 miljoen dollar voor een groot deel van de Jammes collectie, waarvan alleen al 507.000 pond voor Gustave Le Gray’s ‘Grand vague – Séte’?. Ook kocht hij voor circa 15 miljoen dollar de gehele verzameling van fotograaf Werner Bokelberg.

Qatar, met niet meer dan 120 duizend autochtone bewoners, is een van de rijkste landen van het Arabisch schiereiland. De Emir, Sheik Hamad bin Khalifa Al-Thani, die in 1995 aan de macht kwam, investeert op grote schaal in cultuur en laat momenteel vijf nieuwe musea bouwen. Daartoe werd de National Council of Culture, Arts en Heritage (NCCAH) in het leven geroepen, onder voorzitterschap van Sheik Saud Mohammed Al-Thani. De ruim tachtig jaar oude, Chinees-Amerikaanse architect I.M. Pei werd aangetrokken om het Museum voor Islamitische Kunst te bouwen, de Japanse architect Arata Isozaki is verantwoordelijk voor de Nationale Bibliotheek en het Nationaal Historisch Museum, de Schotse architecte Catherine Findlay voor de renovatie van het oude Nationale Museum van Qatar en van een kasteel in het centrum van Doha waarin het Museum voor Traditionele Kleding wordt gevestigd. En Santiago Calatrava ontwierp het Museum voor Fotografie. Saud Al-Thani werd door de emir aangesteld om voor deze vijf musea de kunstcollecties aan te kopen. Daarbij deed hij niet alleen zaken voor zijn land, maar ook voor zichzelf. Zo werd de daguerreotypie van Girault de Prangey voor eigen beheer aangeschaft.

Mogelijk dat deze belangenverstrengeling tot het huisarrest en het onderzoek naar misbruik van publieke gelden heeft geleid.

Kunsthandelaren in Londen en Parijs met wie de sheik in het verleden zaken had gedaan, werden op 16 februari per fax geïnformeerd dat Saud Mohammed Al-Thani niet langer gemachtigd was om namens Qatar aankopen te doen. Dr Mohammed Abdulraheem Kafoud is hem als voorzitter van NCCAH opgevolgd.

Bron: The Art News Paper