Sabine Plamper wint eerste Focus Maestro-prijs

De Focus Maestro is in 2006 door het fototijdschrift Focus ingesteld als een jaarlijkse oeuvreprijs met als bedoeling de seriële fotografie in Nederland te stimuleren. Fotografe Sabine Plamper is uitgeroepen tot winnaar van de eerste editie. Zij heeft daarmee een fotoboek van haar eigen werk gewonnen dat volgende week in Foam wordt gepresenteerd.
De deelnemende fotografen werd gevraagd om tussen de veertig en tachtig beelden in te sturen die een consistente serie vormen. Ruim zeventig fotografen stuurden werk in en de Focus-redactie beoordeelde de inzendingen op eigenzinnige fotografische visie, samenhang en de mogelijkheid om van de serie een interessant fotoboek te maken. Uit de inzenders werd Sabine Plamper unaniem tot winnaar gekozen omdat haar serie ‘Figuren’ ruimschoots aan deze eisen voldoet.

Sabine Plamper (Potsdam, DDR 1972) werkt sinds 2000 aan ‘Figuren’, een fotoreeks waarbij zij het menselijk lichaam tot uitgangspunt heeft genomen en dat door middel van enscenering, regie, pose, rekwisieten en aankleding omvormt tot een wezen dat mysterieuze en sprookjesachtige associaties oproept bij de beschouwer. Haar foto’s refereren aan heden, verleden, archetypen en beelden uit het collectieve menselijke geheugen.

Sabine Plamper woont en werkt sinds 1998 in Amsterdam als freelance fotografe en kunstenares. Ze fotografeert in opdracht en aan vrije fotoprojecten, die zij in het binnen- en buitenland exposeert en publiceert, o.a. in De Morgen, Die Zeit, Vrij Nederland en Het Parool.

Het boek ‘Figuren/Figures’ wordt op dinsdag 19 december 2006 om 18:00 uur gepresenteerd in Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, Keizersgracht 609, Amsterdam.

• Enkele beelden uit de serie ‘Figuren’ zijn te vinden op: www.sabineplamper.nl