Sam Nzima krijgt onderscheiding voor foto van de opstand in Soweto 1976

De Zuid-Afrikaanse fotograaf Sam Nzima kreeg gisteren, op vrijheidsdag, een onderscheiding voor zijn bijdrage aan openbare kritiek op het apartheid regime. Nzima kreeg de Order of Ikhamanga uitgereikt door president Jacob Zuma. De onderscheiding ging eerder naar jazz legende Hugh Masekela, romancier Alan Paton en andere Zuid-Afrikanen die zich onderscheiden in de kunsten, literatuur, muziek, journalistiek en sport.

Sam Nzima fotografeerde in 1976 de opstand in Soweto. Een groot aantal jonge Zuid-Afrikanen ging de straat op uit protest tegen het plan hen te onderwijzen in het Afrikaans, de taal van hun blanke onderdrukkers. De politie ging het protest met geweld tegemoet. Met name zijn foto van de neergeschoten 13 jaar oude Hector Pieterson werd iconisch. Op de foto wordt hij gedragen door een oudere medestudent. De vergelijking met een pieta is gemakkelijk te maken.

De politie was woedend vanwege de aandacht die de foto kreeg, waarop Nzima besloot Johannesburg te verlaten en zijn werk als fotojournalist neer te leggen. In de jaren die volgden bleef de foto echter aandacht trekken, zodat hij werd uitgenodigd voor lezingen. Ook werd zijn werk over de hele wereld tentoongesteld.

Art Daily publiceerde een kort interview met Nzima www.artdaily.org