Sander Troelstra wint Nationale Portretprijs 2015

Fotograaf Sander Troelstra heeft de Nationale Portretprijs 2015 gewonnen met zijn portret van beeldend kunstenaar Ben Augustus, zo meldt een persbericht. Troelstra maakte de foto voor museum Het Dolhuys als deel van een serie over Outsider Art kunstenaars.

Uit het juryrapport:
‘Sander Troelstra is een bevlogen fotograaf met een geheel eigen signatuur en een hoge mate van consistentie in zijn oeuvre. Zijn portret van Ben Augustus is de beste uit een serie waarvan er meer in aanmerking kwamen voor een nominatie. Troelstra bedient zich van geen enkel vals sentiment, maar toont leven zoals het is.’

Het winnende portret wordt aangekocht voor een (inter)nationale collectie en de winnende fotograaf ontvangt daarnaast ook nog een geldbedrag van 2500 euro.

Andere genomineerden dit jaar waren Marinus Toorman met zijn portret van kickbokser Luis Tavares, Jouk Oosterhof met Andr├ę op zijn bank en Carel van Hees met Brown Eyed Girl uit een serie over onderwijs in Nederland.

Over de Nationale Portretprijs:
De Nationale Portretprijs wordt toegekend aan die Nederlandse of Vlaamse fotograaf die in het voorgaande jaar volgens de jury het beste portret heeft gemaakt en die tevens beschikt over een consistent en indrukwekkend oeuvre.

De Nationale Portretprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2010 om meer aandacht te vestigen op de brede traditie van Nederlandse portretkunst in fotografie. Tot 2015 is de prijs toegekend in samenwerking met de Zilveren Camera. Met ingang van juni 2016 is de prijs ondergebracht bij de Stichting Dutch National Portrait Gallery. Onder de winnaars bevinden zich Koos Breukel, Stephan Vanfleteren en Robin de Puy.

De jury van de Nationale Portretprijs 2015 bestaat uit: Koos Breukel (winnaar 2010), Rineke Dijkstra (fotografe), Hedy van Erp (fotohistorica en curator), Annaleen Louwes (winnaar 2011), Philippien Noordam (senior adviseur kunstzaken ministerie van Buitenlandse Zaken), Robin de Puy (Fotograaf des Vaderlands, winnaar 2013) en Erik Schilp (initiatiefnemer Nationale Portretprijs).