Sarah Mei Herman: jonge blikken, trots en kwetsbaar

Op 10 april opende de solo-expositie Between Us van Sarah Mei Herman in de Kahmann Gallery. Vier jaar geleden erkend als opkomend talent door onder andere Foam en Roy Kahmann en sindsdien is haar werk te zien geweest bij prestigieuze galeries als The Portrait Gallery in Londen en Le Chateau d’Eau in Toulouse. Van aanstormend talent positioneert Herman zich met deze tentoonstelling langzaam maar zeker tot erkend fotograaf.

Kim Knoppers, curator bij Foam, zei het al in haar openings-speech: ‘Sarah Mei Herman ontwikkelt een nauwe relatie met haar subjecten, en dat is te zien in haar fotografie’. Opgroeien, levenservaring opdoen, maar ook soms nog kind mogen zijn is universeel, maar vastleggen ervan in fotografie blijft een kunst.

Meisjes en jongens die in de fase zitten tussen kind en puber is een thema dat terugkomt in het oeuvre van Sarah Mei Herman. Deze thematiek is niet nieuw: fotografen als Rineke Dijkstra, Willeke Duivekam en Linelle Deunk gingen haar voor met portretten van het ondefinieerbare karakter van deze tussenfase.

Er is echter iets dat Hermans werk onderscheidt. In Between Us zien we dat het specifieke gebruik van kleur en compositie – te vergelijken met bepaald werk van Ryan McGinley – haar subjecten bijna laat opstijgen uit het frame, op bijna goddelijke wijze.

Na de portretten van haar halfbroertje en vader, de tweeling Jana en Feby of de zusjes Julia en Stephanie neemt ze ook in haar nieuwste serie ‘Ireland’ de jeugd onder de loep. In het openingsbeeld Leah, Ireland, 2013 is een meisje afgebeeld dat – net als Sarah Mei’s halfbroertje de afgelopen jaren – een onbestemde, oneindige blik heeft. Ze lijkt trots, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar binnen de compositie die Herman voor haar heeft gecreëerd.

Elk portret binnen Between Us bevat een verstilling van een ondefinieerbare emotie. Al haar karakters bevinden zich tussen jeugd en volwassenheid, maar stralen rust en acceptatie uit. Deze fotografie brengt nostalgie en het belang van menselijke relaties en intimiteit op poëtische wijze samen. Sarah Mei Herman laat in deze solo-expositie Between Us zien dat ze de afgelopen jaren een constante kwaliteit in haar werk behoudt.

Sarah Mei HermanKahmann Gallery
Between Us 11 april tot 10 mei 2014