Sartre digitaal gemanipuleerd tot niet-roker

Jean-Paul Sartre, onder andere beroemd om zijn legendarische uitspraak ‘Hel, dat zijn anderen’ en zijn grote liefde voor tabak, is menigmaal geportretteerd met sigaret of pijp. Ook Henri Cartier-Bresson fotografeerde hem met pijp op de Pont des Arts. Voor een tentoonstelling ter gelegenheid van Sartres honderdste geboortedag is echter een poster gemaakt waarbij Sartres eeuwige sigaret is weggeretoucheerd.
De bewuste foto waar de filosoof ‘niet-rokend’ op te zien is is in 1946 gemaakt door kunstenaar Lipnitski, tijdens repetities van Sartres toneelstuk La Putain Respectueuse (De eerbare prostituee). Maar het Franse dagblad Liberation constateerde dat Sartre op de originele foto wel degelijk in rook gehuld was.

Jean-Noël Jeanney, directeur van de Bibliothèque Nationale de France, gaf tekst en uitleg aan de Britse Daily Telegraph. De foto blijkt te zijn uitgekozen omdat de sigaret eenvoudig weg te werken was. Volgens Jeanney bestond de vrees dat een rokende Sartre in strijd zou zijn geweest met een wet uit 1991 die tabaksreclame verbiedt. Ook vreesde de directeur dat sponsors zich zouden terugtrekken als hun naam geassocieerd wordt met nicotinegebruik.