Saskia Dommisse winnares Photo Academy Award 2008

Saskia Dommisse, afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam afgelopen mei, heeft The Photo Academy Award 2008 gewonnen. Hiermee mag zij zich een jaar lang de meest getalenteerde jonge fotograaf van Nederland en Vlaanderen noemen, aldus het persbericht. De jury was onder de indruk van de spanning in haar werk, dat bewust de grenzen van de fotografie opzoekt en aftast. Naast overall winnaar Saskia Dommisse heeft de jury nog tien andere prijzen uitgereikt.
Het bericht vervolgt:

Voor het vijfde jaar organiseerde de Fotoacademie The Photo Academy Award, een internationale fotocompetitie voor laatstejaars studenten en maximaal één jaar afgestudeerde fotografen van alle Nederlandse en Vlaamse academies. Dit jaar streden een kleine 70 fotografen om de eer en de prijzen. De prijzen van The Photo Academy Award bestaan niet uit geld of apparatuur, maar uit exposities, opdrachten en publicaties van toonaangevende organisaties in het werkveld en bieden de jonge fotografen een grote sprong voorwaarts in hun carrière.

Op vrijdag 29 augustus jl. presenteerde fotograaf en juryvoorzitter Corbino, a.k.a Maarten Corbijn, de feestelijke uitreiking van The Photo Academy Award 2008 in Odeon in Amsterdam.

De volgende winnaars zijn door de jury beoordeeld als de nieuwe ‘rising stars’ op fotografiegebied:

Saskia Dommisse: winnaar The Photo Academy Award 2008
Uit alle genomineerden heeft de jury Saskia Dommisse verkozen tot overall winnaar van The Photo Academy Award 2008. De jury was dit jaar op zoek naar een winnaar die vooral “ander” werk laat zien, vernieuwend, werk dat de grenzen van de fotografie aftast. Het werk van Saskia Dommisse voldeed als een van de weinigen aan dat criterium. Haar beelden roepen veel vragen op en geven de kijker gelegenheid tot meerdere interpretaties.
Saskia Dommisse won naast de overall Photo Academy Award ook een expositie in FOAM_Fotografie-museum Amsterdam. Jurylid Colette Olof van FOAM vond haar werk intrigerend en er echt uitspringen.

Chantal Heijnen
Met haar warm, menselijke weergave van het leven in de Bronx won Chantal Heijnen een publicatie/opdracht van De Standaard. Sofie Stevens van De Standaard prees vooral Chantal’s gedurfde inzending van een beeldmontage, een voorbeeld van het steeds groter wordende belang van multimedia binnen de traditionele media.
Ook juryvoorzitter Corbino verkoos Chantal Heijnen met deze serie inclusief beeldmontage als winnaar van een opdracht van Deloitte. Hij noemde haar werk licht verwarrend, met een gevoel van belofte.

Merel van Beukering
Ook Merel van Beukering legde beslag op twee prijzen. Met haar serie van drie stills won zij een publicatie/opdracht van Frame Magazine én een publicatie/opdracht van ELLE. Merel Kokhuis van Frame en Linda Meeuwissen van ELLE waren beide onder de indruk van de hoogstaande kwaliteit van Merel’s werk: de humor, de eenvoud en de geschiktheid van de beelden voor editorial onderwerpen.

Wouter Bijl
Dit jaar was het eerste jaar dat er studenten van de SASK Hasselt meededen met de competitie en een van hen neemt meteen een prijs mee naar huis. Met zijn serie White Trash won Wouter Bijl een publicatie en portfolio review in GUP Magazine. Hoewel niet origineel, vond Yvonne Feil van HUP Gallery zijn werk wel zeer consequent, smaakvol en verrassend.

Lilian van Rooij
Theo Audenaerd van Volkskrant Magazine koos voor de serie REK, Dansersportretten van Lilian van Rooij. “Ik zie heel veel reportages over dansers en ballet langskomen, maar deze serie springt eruit door de mengvorm van documentair en portret.” Lilian won met haar serie een publicatie/opdracht van Volkskrant Magazine.

Jacqueline Spaans
Isabelle Pateer van het FotografieMuseum Antwerpen was onder de indruk van de serie Kim van Jacqueline Spaans. Zij koos dit werk als winnaar voor een publicatie in FotoMuseum Extra of Futurebox, beide magazines van het FotografieMuseum. “Een intiem portret van een familie met een verhalende én esthetische dimensie in een moderne reportagevorm. De fotografe is zodanig doorgedrongen in de leefwereld van het onderwerp dat zij deze ongegeneerd, natuurlijk en eerlijk kan vastleggen.”

Sofie van Dam
Sofie van Dam is een oude bekende van The Photo Academy Award. Vorig jaar won zij de prijs van ELLE, dit jaar legde zij beslag op een opdracht voor reclamebureau Let’s be frank. Haar serie beelden laat steeds een combinatie van een donkere omgeving met een warm verlicht subject zien, spannend en sprookjesachtig. Bram Holzafpel van Let’s be frank motiveerde zijn keuze voor het werk van Sofie als volgt: “De kunst om met een plaatje een sfeervol verhaal te vertellen komt bij reclame-uitingen goed van pas. Ook daarin gebruiken we vaak setting, licht/techniek, styling en cast om een gerichte boodschap over te brengen die het oog van de kijker moet vangen en vasthouden.”

Edwin J.
Met een serie van vijf beelden en drie losse beelden gemaakt in het St Lucia Klooster wist Edwin J. maar liefst drie nominaties in de wacht te slepen. Uiteindelijk won hij met zijn technisch hoogstaande beelden een publicatie in fotovakblad P/f Professionele fotografie. Mooie composities, prachtig licht en sterke beeldkeuze. Fred van der Ende van P/f Professionele fotografie wilde in zijn blad met deze winnaar ook vooral aandacht vragen voor het ambachtelijke karakter van vak.

Werk van alle winnaars en genomineerden is te bekijken op www.photoacademyaward.com