Schaden doekt winkel op

Afgelopen weekend kondigde Markus Schaden (uitgever, boekhandelaar) aan dat zijn winkel Schaden.com in Keulen (DE) de deuren sluit. Hij deed zijn mededeling tijdens het Fotobookfestival in Le Bal, Parijs, in het kader van een vraaggesprek over de toekomst van (de vorm van) het fotoboek.
Denk je aan fotoboeken, dan denk je aan Markus Schaden. Zijn winkel in Keulen was een van de meest complete fotoboekhandels in Europa. Dat daar nu een einde aan komt is mede te danken aan Amazon.com. Klanten komen naar de winkel om advies te vragen en kopen hun boek vervolgens online bij een prijsstunter.

Het is een merkwaardige paradox: het fotoboek is populairder dan ooit (online indie stores, zelf uitgegeven boeken, verschillend eboekprijzen en weekenden geweid aan het fotoboek), terwijl tegelijkertijd de een na de andere fotoboekhandel de deuren moet sluiten.

Schaden.com, de website, blijft voorlopig bestaan en ook Markus Schaden is zelf is niet van het fotoboekentoneel verdwenen. In 2008 begon hij met een aantal fotografen aan een onderzoek naar The La Brea Matrix van Stephen Shore, en het is op die voet dat hij verder wil gaan. In het voorwoord voor The PhotoBook Review, een halfjaarlijks krantje met recensies en artikelen uitgegeven door Aperture, schrijft Schaden: ‘To focus on this new endeavor of researching and studying the book as an autonomous artform, I have decided to leave the book trade for a while. I am open to whatever comes.’

Wat er met de voorraad boeken gebeurt is vooralsnog niet bekend gemaakt.