Scheringa Museum koopt ‘Oorzaak Gevolg’

Het Scheringa Museum in het Noord-Hollandse dorp Spanbroek heeft de complete tentoonstelling ‘Oorzaak Gevolg’ van Theo Derksen en Marcel van Hoef aangekocht. Het betreft 32 werken (16 foto’s en 16 schilderijen) plus de speciale boekuitgave die van de tentoonstelling is gemaakt. De vormgeving van het boek werd eveneens door Theo Derksen verzorgd.
Het persbericht vervolgt:

In januari 2004 is het project ‘Oorzaak Gevolg’ van start gegaan met het gelijktijdig uitwisselen van een schilderij van Marcel van Hoef en een foto van Theo Derksen. De opdracht aan elkaar was om met een beeld te reageren op het beeld van de ander. Verder werd er tijdens het uitwisselen niet over de werken gepraat. De intentie was om tot een pure beelddialoog te komen. Het ondergaan van het begrip "realiteit" stond hierbij voortdurend centraal. Want wat is werkelijk en wat niet?

Vanaf januari 2004 tot en met december 2007 heeft er zo elk kwartaal een uitwisseling van kunstwerken plaatsgevonden. Dit heeft geresulteerd in 16 foto’s en 16 schilderijen en deze werden – naast actueel werk van beide kunstenaars – geëxposeerd in Museum Roermond.

Opmerkelijk is dat twee verschillende kunstdisciplines binnen dit project onafhankelijk naast elkaar blijven functioneren. De stijl waarin Van Hoef schildert is figuratief. Zijn schilderijen worden vervaardigd met eitempera. Het hedendaagse stedelijke landschap en interieur vormen zijn onderwerpen. De mens is in zijn werken lijfelijk afwezig.
De foto’s van Theo Derksen laten juist volop mensen zien. Vaak zijn ze opzettelijk wazig, bewogen. Maar ook bij hem is het stedelijke landschap een zeer belangrijk element in het werk.
Gemeenschappelijk in hun werk is het verbeelden van het verstrijken van tijd, de verstilling en het bijzonder maken van het alledaagse. Deze overeenkomst vormt uiteindelijk een sterk visueel verbond in het project.

www.theoderksen.com/og