Scherp

Heel gebruikelijk in 1906: je door een fotograaf laten vereeuwigen. Zo’n foto kan ten voeten uit, of als portret worden genomen. Wat een leuk kado voor je geliefden en aanstaande. In Chicago is trouwens een voortreffelijk adres. De dame in kwestie stapt er binnen.

Het is nogal duister in de zaak. Er brandt één kaars, de fotograaf murmelt een prijs en wijst de dame daarna een keukenstoel aan. Ze strijkt door haar kapsel, bevochtigt haar lippen. IJdelheid? Nee. De tijdgeest schrijft een glanzende fotomond voor.
De fotograaf stelt opvallend lang scherp. Het moet telkens opnieuw, hij lijkt er maar geen vat op te krijgen. Mevrouw haar beste gezicht zakt in. Tijdens de flits licht de ruimte op, aan de muur hangt wat fotowerk. Die man is dus toch een professional. De rekening wordt tevoren voldaan, de volgende dag zal het portret voor haar klaar liggen. Afwachten maar.

Het resultaat is verbluffend. Haar portret is niet denderend, maar de getalenteerde vakman heeft daarnaast nog elf vorige levens op de gevoelige plaat weten vast te leggen: de koning, de keizer, de non en de Indiaan… die ze ooit was. De dame als lelie, als maagd, als baby, we zien de gelijkenis. Van mevrouw twaalf portretten, voor de prijs van één. Nu nog een passende fotolijst.

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.