Scherpenzeel-prijs voor Van Lohuizen

De Dick Scherpenzeel Prijzen 2004 zijn gewonnen door Raoul de Jong (persprijs), Kadir van Lohuizen (fotoprijs) en Alexandra Indaco (studentenprijs).
Jaarlijks worden de Dick Scherpenzeel Prijzen uitgereikt aan journalistieke producties die inzicht geven in ontwikkelingsprocessen in niet-westerse landen of die betrekking hebben op Noord-Zuid verhoudingen in bredere zin.

Voor Kadir van Lohuizen is het na 2002 de tweede keer dat hij de fotoprijs won. Dit keer is hij bekroond met een serie over de diamantenindustrie in Afrika. Van de mijnen tot de jetset neemt Van Lohuizen een indringende kijk in deze harde wereld. De serie wekte veel bewondering binnen de jury. Niet alleen zijn de composities van de foto’s erg mooi, ook zit er een duidelijk verhaal in, aldus het persbericht.

• Eerder op PhotoQ: Diamond Matters breed geëxposeerd en gepubliceerd

De eenentwintigjarige Raoul de Jong is de jongste winnaar ooit van de Scherpenzeelprijs. Hij krijgt de prijs voor zijn boek ‘Stinknegers’. Het boek bestaat uit korte dagboeknotities van een reis van vier maanden door drie West-Afrikaanse landen. Ze zijn eerst op internet gepubliceerd door het online jongerenmagazine Spunk, vervolgens in een jongerenrubriek van NRC Handelsblad en tenslotte in uitgebreidere vorm als boek. In zijn bekroonde werk zijn het vooral de open blik, de journalistieke nieuwsgierigheid, de eerlijkheid, de kritische kijk en de betrokkenheid-op-gepaste-afstand die indruk maakten op de jury.

Alexandra Indaco, studente Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam, maakte in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires de documentaire The White Elephant. Vrijwel zonder een immens, verloederd gebouw te verlaten schetst zij met camera en microfoon het bestaan van enkele generaties vrouwen die alleen op eigen kracht hun leven iets meer perspectief weten te geven.

De prijzen worden half november uitgereikt. Dan zal de Dick Scherpenzeel Stichting eveneens net als vorig jaar een Top 10 van Vergeten Verhalen publiceren. Welke verhalen op het terrein van de buitenlandberichtgeving, globalisering en ontwikkeling zijn het afgelopen jaar in de Nederlandse media tussen wal en schip gevallen en waarom? Voor dit project werkt de Dick Scherpenzeel Stichting dit jaar nauw samen met publieke omroep Llink en met het tijdschrift onzeWereld.