Schikking

Veertig borden met servet en nevenbord, drie struikjes bloemen, een peloton stoelen in stijve houding en een tafelkleed in de stijl van beton. Geen kreuk te zien, zelfs het personeel staat goed in de plooi. Als dit geen diner in Rusland is… Met excuses voor de kwaliteit van de foto.

Wat daarmee dan mis is? We zwijgen nog even. Het werk van de fotograaf zit er op, eerst maar eens een laatste controle van de tafelschikking. Meetlat erbij, heften iets terug schuiven.

Geen idee waar we zijn, in Rusland. Maar het wordt vast een avondje opzitten in dit chique hotel, of deze luxe datsja. Gelukkig staan er per couvert drie glazen gedekt om het genrestuk aan de muur mee te blussen.
De maître d’ hotel en de zaalbediende zijn nog steeds aan het rommelen, maar lekker, de ramen staan open. Russische geuren en dampen overspoelen de eetzaal en de zon vervolmaakt alles. Dat zag de fotograaf ook. Mooi perspectief, prachtig sfeerlicht. Alleen, er knaagt iets.Vandaar dat we toch aarzelen om mee te dineren…

Het is de stoelendansdreiging die de eetlust sterk remt. Geheime waarnemers fluisteren dat het aantal schaduwen op het damast niet overeenstemt met de getelde hoeveelheid stoelen. Retouche! Ja, als we zo gaan beginnen… wie garandeert dan dat we tijdens het aanschuiven bij een corresponderend bord terechtkomen?

Probeer maar eens op het oog een zetel te kiezen en dan een bijbehorend bord te bereiken. Veel te veel stoelen. Of: te weinig schaduwen – en borden. Остерегайтесь!

 

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.