Seelevel Photo Gallery begint ‘guerilla’

Seelevel Photo Gallery opent zaterdag zijn eerste guerrilla-tentoonstelling, in een ruimte aan de Pretoriusstraat in Amsterdam. De nieuwe galerie presenteert hier tot 27 april het fotowerk van Nederlands fotografietalent. Seelevel wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met autonome fotografie en iedereen de mogelijkheid bieden om ‘high views’ in huis te halen en een kwalitatieve investering in kunst te doen.
De galerie presenteert en verkoopt fotografie van Nederlands talent als Ruth van Beek, Koen Hauser en Astrid Hermes via internet en guerilla-tentoonstellingen. De guerrilla-opzet van de galerie, met de steeds verschillende locaties, zorgt ervoor dat er veel mensen bereikt kunnen worden, zo hoopt de organisatie.

Nederlandse fotografie is sterk in opkomst in het buitenland. Hierdoor is investeren in fotografie dan ook niet alleen om artistiek-esthetische, maar ook om zakelijke redenen interessant, aldus Seelevel in een toelichting. De collectie die Seelevel presenteert, bestaat uit vernieuwende en toonaangevende fotografie met een duidelijke visie: werk dat onderscheidend is door haar inhoudelijke benadering of technische uitvoering. De nadruk ligt voornamelijk op autonome kunstfotografie en in mindere mate op documentaire fotografie. Binnen de autonome fotografie richt Seelevel zich in het bijzonder op de verbeeldende fotografie. Hierbij hebben fotografen een meer interdisciplinaire werkwijze, of werken ze vanuit een conceptuele gedachte waarbij de uiteindelijke foto het beeldend resultaat is.

Caroline O’Breen, Manon Funcke en Rachel van Nunen, alledrie begiftigd met dezelfde passie voor fotografie en afkomstig uit de wereld van de kunst, zijn de initiatiefneemsters van Seelevel. Het trio wil hun geestdrift uitdragen, door met nieuwe ideeën en originele concepten de aandacht te vestigen op het beste werk van veelbelovende fotografen, en autonome fotografie van hoge kwaliteit toegankelijker maken voor een breder publiek.

Seelevel treedt via haar samenwerking met woningcorporatie Stadgenoot naar buiten met exposities op bijzondere plaatsen zoals bij bedrijven of in de openbare ruimte. Door middel van de guerrilla-tentoonstellingen kan de galerie in elke stad en in elke buurt opduiken en probeert zij op deze manier duizenden Nederlanders kennis te laten maken met kunstfotografie.

De galerie heeft een voorselectie gemaakt van (opkomend) talent binnen de hedendaagse Nederlandse fotografie. Een groot deel van de collectie bestaat uit gelimiteerde edities die uitgebracht worden in een oplage van dertig voor prijzen van honderd tot vijfhonderd euro. Om een zo hoog mogelijke printkwaliteit te garanderen, produceert Seelevel de gelimiteerde edities in overleg met de kunstenaars en in samenwerking met de erkende en specialistische fotolabs De Verbeelding en Aap-lab.

De openingsexpositie is tegelijk het startschot voor de online galerie. Op de site van Seelevel is de totale collectie te vinden. Deze geeft een goed overzicht van het aanbod van kunstwerken en kunstenaars. De site kan interessant zijn voor mensen die op zoek zijn naar inspirerende en kwalitatief goede fotografie, maar niet weten waar ze die kunnen vinden. Of voor mensen die onzeker zijn over wat kwaliteit is en de stap naar een reguliere galerie te groot vinden.

Naast de hierboven genoemde fotografen is er werk te zien van Cassander Eeftinck Schattenkerk, Isabelle, Dirk Kome, Ann Pettersson, Maarten van Schaik, Diana Scherer en Esther Zitman.

Op de openingsdag begint vanaf 16:00 uur de voorbezichtiging, de officiële opening is om 20:00 uur. Hierna is de galerie geopend op donderdag vanaf 13:00 tot 20:00 uur. Op vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en op afspraak.

www.seelevel.nl