Seminar, thematisering van het voyeurisme

Fotografen en beeldend kunstenaars zijn uit de aard van hun professie kijkers. Zij zien beelden, denken in beelden en uiten zich in beelden. Wanneer zij hun medemens bezien vanuit hun persoonlijke interesse raken zij aan het fenomeen dat voyeurisme genoemd wordt. Paul Kooiker onderzoekt dit fenomeen.
Seminar, het meest recente uit een reeks publicaties van Kooiker bij uitgeverij Basalt/Van Zoetendaal Publishers, is een pure verbeelding van het verhaal van de jagende fotograaf en diens prooi, het in de regel onwetende model.

Paul Kooiker (Rotterdam 1964) werkt in Amsterdam als fotograaf/beeldend kunstenaar en is tevens docent aan de Rietveldacademie. In 1996 won hij de eerste prijs bij de Prix de Rome fotografiecompetitie.

Vorig jaar bezocht hij een bijeenkomst over Nederlandse fotografie in Seoul, de hoofdstad van Korea, waar galeriehouder en uitgever Willem van Zoetendaal een tentoonstelling presenteerde.
De fotograaf zal weinig van de discussie hebben meegekregen, want hij heeft zich volledig geconcentreerd op een Koreaanse medewerkster en dan met name op haar bijzondere schoeisel.

Seminar bevat 30 opnamen van een Aziatische jongedame in een donkere jurk. Zij draagt een paar donkere pumps met een ronde neus, waarvan vooral de achterkant opvallend is. In de hiel van de schoen is een ronde opening opgenomen met daarboven een strikje.

Het boekje bestaat uit een reeks beelden waarin het model en vooral haar benen en schoenen vanuit verschillende beeldhoeken zijn gefotografeerd. Het gezicht blijft buiten beeld of is door het gekozen standpunt onherkenbaar. Deze werkwijze is karakteristiek voor het oeuvre van Kooiker, die in zijn fotografie speelt met de glorie en de tragiek van het verzamelen en het voyeurisme.

De uitgave sluit aan bij de wegrennende nimfen in zijn boek Hunting and Fishing (1999) en de verzameling beelden van modellen en studio in Showground (2005).
De vormgeving is even sober en eigenzinnig als bij deze eerdere publicaties en past weer uitstekend bij de bedoelingen van de fotograaf.

Han Schoonhoven

Seminar
concept en fotografie: Paul Kooiker
boekconcept en vormgeving: Willem van Zoetendaal
Uitgave: Van Zoetendaal publishers
Ingenaaid, 20 bij 15,5 centimeter
30 foto’s in duotoon (zwart en magenta)
oplage: 500, prijs: 14 euro