‘Shark attacks’ op fotografen en journalisten in Irak

Nog van plan om binnenkort naar Irak te gaan voor je werk? Lees dan eerst het verslag in Newsweek over het toenemend aantal aanvallen op internationale journalisten en fotografen en hun lijfwachten en vertalers.
Steeds vaker worden auto’s met buitenlanders in Irak ge-‘BMW-d’: gewapende Irakezen komen met een BMW naast je rijden, schieten hun geweren leeg en scheuren dan weer weg.

Het verslag in Newsweek is een indrukwekkende lijst van meer en minder fatale incidenten rond journalisten en hun medewerkers. De schrijver van het stuk, bureauchef in Bagdad Rod Nordland, besluit met de vaststelling dat het gevaar in Irak niet zo makkelijk kan worden vermeden als andere oorlogshaarden waar journalisten werden en worden aangevallen als Somalië en Tsjetsjenië. Daar kon je de benen omdat die onderwerpen niet meer in het grote wereldnieuws voorkwamen.

Irak zal naar het zich laat aanzien voorlopig nog wel thema van het jaar blijven en zal het journalisten blijven trekken.

Lees het hele verslag in Newsweek.

Fotograaf Geert van Kesteren is sinds kort terug uit Irak. Bekijk enkele foto’s en lees zijn belevenissen in PhotoQs Dagboek Bagdad