Shishmaref-project in première

Op de Nederlandse Film Dagen in Utrecht gaat zaterdag de film The Last Days of Shishmaref in première. De film maakt onderdeel uit van een project waarvan ook een website deel uitmaakt en een tentoonstelling plus boek van Dana Lixenberg. In oktober gaat de film, geregisseerd door Jan Louter in een zestal bioscopen draaien. In november opent de fototentoonstelling in LP II (Las Palmas) in Rotterdam en wordt het fotoboek gepresenteerd.
Het project is een samenwerkingsverband tussen Miroir film, Paradox en LLiNK.

Shishmaref is een gemeenschap van 600 mensen, gevestigd op een eiland vlak voor de westkust van Alaska. Als gevolg van het broeikaseffect worden deze mensen in hun bestaan bedreigd; zo erg zelfs dat de bevolking binnen tien jaar moet zijn verhuisd.

in de tentoonstelling The Last Days of Shismaref staat het fotografische werk van Dana Lixenberg centraal. Haar foto’s worden in verschillende formaten prints getoond binnen het kader van een installatie. Deze installatie omvat ook groot geprojecteerde fragmenten uit het filmmateriaal van Jan Louter en historisch foto- en filmmateriaal over het eiland en haar bewoners. Ook de actuele situatie op het eiland zal via de website – in de presentatie raadpleegbaar op verschillende computers – een plek krijgen in de tentoonstelling.

Tentoonstelling: http://www.lp2.nl/content/pid/60

De website omvat alle elementen van het project: de film, Dana Lixenbergs fotoportretten, filmpjes van schoolkinderen uit Shishmaref en historisch beeldmateriaal van Shish. Vanaf 15 oktober geheel operationeel.


www.shishmaref.nl