Shortlist Dutch Doc Award 2012: 5 vrouwen, 1 man

Opvallend veel vrouwen zijn genomineerd voor Dutch Doc Award 2012, aldus een persbericht. Vijf van de zes projecten op de shortlist zijn van een vrouw. Vorig jaar zaten er geen vrouwen in de eindronde. De zes fotodocumentaire projecten worden vanaf 11 mei tentoongesteld in het Tropenmuseum. Op 6 juni wordt de winnaar van de grootste documentaire fotoprijs – 20 duizend euro – bekend gemaakt.

De enige man die door een vierkoppige jury is genomineerd, is Carel van Hees, met zijn multi- mediale project over het leven van Cor Eversteijn, bokser en herenkapper.

Anouk Kruithof is genomineerd met haar boek ‘Lang zal ze leven’, een verslag van haar project in de psychiatrische instelling Altrecht. Ze bezocht tien verjaardagen van patie?nten, bakte een fotocake voor ze en maakte ze deelgenoot van haar project.

‘Ik ben jou’ van de jonge Milou Abel (zie foto bovenaan dit artikel) is een dummyboek, dat al een belangrijke prijs won op de internationale fotoboekenbeurs Kassel. Het brengt het leven in beeld van een vriendin die door Abel lange tijd werd gevolgd. De weerslag daarvan is gevat in een handgemaakt boek.

Grand old lady van de Nederlandse documentaire Bertien van Manen, is genomineerd met ‘Let’s Sit Down Before We Go’. Het is een bijzondere selectie uit haar werk gemaakt door de befaamde fotograaf Stephen Gill*.

Sarah Carlier, wonend in Den Haag en van Belgische komaf, volgde in Roemenie? een bevriende familie en fotografeerde daar ongelukken, geboortes en een huwelijk: ‘Four Years, Three Deaths, Sweaty Armpits and a Fetus’. Zij is genomineerd met een tentoonstelling waarin vier video projecties worden vertoond en een boek.

Paulien Oltheten is de 6de genomineerde. ‘Photos from Japan and my Archive’ is een speelse en poe?tische verzameling van losse ideee?n. Vanuit schetsjes ontstaat een verzameling beelden die getuigen van een scherp observatievermogen.

De jury van de Dutch Doc Award 2012 bestond uit de Duitse fotocurator Thomas Seelig, de Neder- landse fotograaf Raimond Wouda, de Britse fotograaf Julian Germain en Nederlandse documentaire maakster Marjoleine Boonstra. Er is een keuze gemaakt uit een longlist met 38 voorgedragen projecten. Oud-minister Ronald Plasterk zou de jury voorzitten, maar moest te elfder ure verstek laten gaan vanwege parlementaire verplichtingen. Hij werd vervangen door Lejo Schenk, oud- directeur van het Tropenmuseum en voorzitter van de commissie Musea bij de Raad voor Cultuur.

* ‘Let’s Sit Down Before We Go’ is momenteel ook te zien in Foam tot 24 juni