Sigma komt met compactcamera met grote sensor

Sigma had op de PMA eindelijk weer eens nieuws over de langverwachte DP1. De eerste compactcamera met een ‘grote’ sensor werd op de laatste Photokina al aangekondigd maar de lancering werd telkens uitgesteld. Nu komt het er dus toch van, ergens dit voorjaar.
De DP1 is uitgerust met de unieke Foveon sensor die 20,7 x 13,8 mm meet en 14 miljoen pixels bevat. Dat wil zeggen; de Foveon sensor bestaat uit drie lagen met afzonderlijke rood, groen en blauw gevoelige pixels die bij elkaar opgeteld een beeldbestand van 14 MP maken.

Het ontwerp van de Foveon is uniek en kent zowel voor- als tegenstanders. Voorstanders beweren dat door het unieke ontwerp artefacten zoals ruis sterk worden verminderd en het dynamisch bereik groter is. Tegenstanders wijzen erop dat de effectieve resolutie slechts een derde is dan wat er wordt geadverteerd.

Toch is het unieke van de DP1 dat deze relatief grote sensor wordt toegepast in een ouderwets vormgegeven compactcamera die voorzien is van een lens met een vast brandpunt van 16 mm (omgerekend naar kleinbeeld 28 mm). Sigma mikt met deze camera op de geavanceerde gebruiker die zich verder kan verliezen in een optionele mogelijkheid om handmatig scherp te stellen, licht te meten met behulp van o.a. spotmeting, een AF selectie punt kan selecteren en bestanden in RAW weg kan schrijven.

Daarnaast is de camera uitgerust met een flitsschoen waar optioneel ook een opsteekzoeker op geplaatst kan worden. Kortom, de specificaties klinken heel erg goed en we kunnen dan ook niet wachten op de resultaten. Tijdens een middag fotograferen in Las Vegas waren we al onder de indruk.

Dit bericht is gemaakt door de redactie van P|f, het vakblad voor fotografie en imaging waarmee PhotoQ kopij uitwisselt.
Eerdere artikelen staan op een rijtje in het
P\f blog