Simon E. Smit (98) overleden

De Haagse fotojournalist Simon E. Smit is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden. Zijn foto van het pas verloofde stel prinses Juliana en aanstaande prins Bernhard ging de wereld rond. In 1955 en 1957 was Smit winnaar van de Zilveren Camera. De winnnende foto uit 1957 was ook goed voor een tweede prijs bij World Press Photo.
Simt maakte de foto van het verloofde stel op zijn 22-ste, in 1936. Hij huurde een tandem en verleidde Juliana en Bernhard tot een stukje fietsen. Het tekende het bravoure waarmee nieuwsfotografen destijds huin onderwerpen tegemoet traden. De aanstaande prins-gemaal meende dat hij het rijwiel cadeau kreeg en was zeer blij. Later werd het misverstandje rechtgezet. Destijds werkte Smit voor het persbureau Vaz Dias, het fotobureau Schimmelpenningh en Polygoon.

Na de Tweede Wereldoorlog richtte Smit met zijn echtgenote Ans een eigen bureau op en werkte hij onder meer voor de Haagse kranten Het Binnenhof en de Haagsche Courant. In 1955 won hij een Zilveren Camera met een foto van drie nonnen die vanaf het dak van een klooster in Delft naar de taptoe kijken.

In een jubileumuitgave van Zilveren Camera uit 1999 zegt Smit hierover: ‘De Taptoe Delft was altijd een geweldige gebeurtenis die veel publiek trok. Ook de krant besteedde er de nodige aandacht aan. Er werd parade gelopen en gemusiceerd en mijn collega’s liepen er omheen te draaien. Maar zoals altijd zocht ik wat anders en ik had geregeld dat ik vanaf het klooster mocht fotograferen. Ik wilde een overzicht, dus liep ik via de kloostertrappen omhoog op zoek naar een mooi plekje. Ineens zie ik een non met een nachtkastje bezig. Samen met haar medezuster klimt ze er bovenop en ze turen over de rand van het kloosterdak naar de taptoe beneden. Ja, ik was die taptoe helemaal vergeten, dat begrijp je wel. Ik was er vrij nuchter onder, maar het was wel leuk dat ik De Zilveren Camera won.’

Over de prijswinnende foto uit 1957 zegt Smit in het boekje over 50 jaar de Zilveren Camera: ‘Tja, dat was wat. Ik liep op de Veenkade in Den Haag, vraagt een man me de weg. Ik vertel hem hoe hij moet lopen, kijk ‘m nog even na en zie dan aan zijn tas en stok dat hij blind is. Kort daarna hoor ik achter me op hulp roepen en veel lawaai en geschreeuw. Was die man rechtdoor het water ingelopen. Ik loop altijd met een camera op zak en vereeuwigde zo hoe die blinde man uit het water van de Veenkade werd gered.’

In januari 2009 trad Smit, inmiddels 94, nog op tijdens de 60-ste prijsuitreiking van de Zilveren Camera in het Fotomusuem in Den Haag. Presentator Wilfried de Jong interviewde de nog steeds praatgrage fotograaf.