Slavernij in Tropenmuseum

In het Koninklijk Instituut voor de Tropen zijn 80 foto’s te zien die Angèle Etoundi Essamba maakte vanwege de Dag van de Slavernij op 1 juli.
Gedurende meer dan twee eeuwen zijn honderdduizenden mensen uit Afrika overgebracht naar de Nieuwe Wereld: Noord-Amerika, Latijns-Amerika en de Cariben. Hier werden ze als koopwaar verhandeld en vervolgens als slaaf tewerkgesteld op suikerriet-, koffie- en katoenplantages. Ze werden beroofd van hun identiteit, kregen nieuwe namen als Jakje, Grietje of Claas en een woonplaats genaamd Plantage Het Vertrouwen, Zorg en Hoop of Lust en Rust.
In haar fotografische werk baseert Angèle Etoundi Essamba zich op een sterke esthetische benadering van zwarte mensen. De in Amsterdam wonende fotografe (geboren in Douala, Kameroen, 1962) heeft sinds 1985 in binnen- en buitenland haar werk geëxposeerd. Ze nam deel aan de Biënnales van Havanna (1994), Johannesburg (1995), Dakar (2000) en Bamako (2001). Van haar werk zijn verschillende boeken verschenen, waarvan Noirs (Museum of Modern Art, Arnhem, 2001) het meest recente is.
Meer over slavernij bij het Tropenmuseum.