‘Slechte foto’ markeert begin oorlog in Irak

De maker zegt over het beeld ‘as a photograph, it’s crap’. En dan heeft de maker, AFP-fotograaf Patrick Baz, het over de foto die hij maakte van de eerste kruisraket die op 20 maart 2003 ontplofte in Bagdad. Baz was bepaald niet tevreden over de foto en hoopte dat hij nog iets beters zou kunnen maken van de nieuwe oorlog in Irak.
Maar na driekwartier leek het de persbureau-fotograaf toch verstandig om deze foto te versturen, want de deadlines van de kranten aan de Amerikaanse oostkust naderden. Tot Baz’ verbijstering stond het beeld in vrijwel alle Amerikaanse kranten op de voorpagina, evenals op die van veel andere kranten in de wereld.

In een interview met the Guardian zegt hij: ‘Het is alleen maar een vuurbal in de lucht, iedereen met een camera had hem kunnen maken. Ik stond slechts op de goede plek op het goede moment.’ En met spijt stelt hij vast: ‘Ik ben nu 25 jaar fotograaf, en er zijn heel veel andere foto’s waar ik veel trotser op ben. Maar deze zal altijd de beroemde blijven.’

• The Guardian: A lucky strike