Smithsonian vraagt hulp iedereen voor onderzoek invloed fotografie

Het Smithsonian Photography Initiative nodigt het publiek uit om deel te nemen aan een ongekende online dialoog over de invloed van fotografie op de geschiedenis, cultuur en het alledaagse leven. Het online project heet: “click! photography changes everything”. Hier kan iedereen zijn foto’s en verhalen toevoegen over de vele manieren waarop foto’s ervaringen, kennis en herinneringen vormen.
Vorig jaar begon het Smithsonian Photography Initiative met het onderzoeken van hoe fotografie het uitoefenen en de vooruitgang binnen vele vakgebieden heeft beïnvloed. Dit door middel van geschreven en gefilmde interviews met experts op gebieden van antroplogie tot sterrenkunde, en van media tot medicijnen. Recentelijk is het initiatief begonnen met het selecteren van beelden en verhalen van bezoekers van de site. Daarnaast overweegt het initiatief in de toekomst specifiekere en meer gethematiseerde oproepen te plaatsen voor het content dat bezoekers aan kunnen leveren.

Het Smitsonian Photography Initiative verzamelt en deelt beelden en verhalen die inzicht geven op hoe fotografie beïnvloed wie mensen zijn, wat mensen doen, en wat mensen herinneren. Is er een foto gebruikt om een langverloren familielid terug te vinden, als inspiratiebron voor een kunstenaar, of heeft een foto geholpen met de beslissing waar je dit jaar naartoe gaat op vakantie? Kan een foto beïnvloeden waar iemand in gelooft en van wie iemand houdt?

Foto’s en verhalen van onbekenden en experts zullen naast elkaar te vinden zijn. Enkele genodigden experts zijn: Stewart Brand, stichter en editor van de Whole Earth Catalog, die begreep hoe fotografie de manier waarop de mensen naar de aarde kijken kan beïnvloeden, Diane Granito, een adoptiespecialist, die zag hoe portretten van foster-care kinderen ze hielp bij het vinden van een nieuwe familie en Lauren Shakely, uitgever van kookboeken bij Clarkson Potter, die omschrijft hoe en waarom fotografie kan bepalen wat je eet.

Naast het bovengenoemde presenteert “click!” ook zeven videos—verkrijgbaar online, als downloadbare podcasts en op YouTube— waarin Smithsoniaanse curatoren, geschiedkundigen en wetenschappers spreken over fotografie en de instelling. Te zien en horen zijn o.a. Lonnie Bunch, de directeur van het nieuwe National Museum of African American History and Culture en Lisa Stevens, curator primates and pandas aan de National Zoo’s Department of Animal Programs.

Marvin Heiferman is de creatieve adviseur en curator van “click! photography changes everything.”
Steun for “click!” is verstrekt door verschillende privé personen en stichtigen als: de Comer Foundation,Photowings, The Henry Luce Foundation en de Trellis Fund.

Op http://click.si.edu kunnen foto’s en verhalen worden toegevoegd of bekeken.