SO 2013 gewonnen door Carla Kogelman

Carla Kogelman is de winnaar van de SO 2013, de eerste editie van Selection Of dutch photography, opvolger van de PANL Awards. De tweede prijs is voor Mike Harris, en Jouk Oosterhof haalde de derde plaats.

Het persbericht van de organisatie:

De winnaars van SO 2013 zijn donderdagavond bekend gemaakt in Pakhuis de Zwijger. Op zaterdag 15 juni 2013 heeft de ‘kernjury’ de selectie gemaakt. Zij nomineerde 26 fotografen. Met deze selectie wil de jury een kwaliteitsnorm neerzetten voor deze nieuwe wedstrijd.

In totaal deden 233 fotografen mee aan deze wedstrijd, die voor het eerst op deze manier georganiseerd is. De eerste juryronde werd online beoordeeld door 15 experts uit de fotografie waaronder ook de 5 ‘kernjuryleden’.

Kernjury: Marcel Christ (voorzitter), Sabrina Kamstra, Merel Bem, Peter Hamelinck en Jeroen van Zwam

De juryleden hadden de opdracht om opvallend werk te selecteren dat een beeld geeft van de tijdgeest van 2013. Bij de selectie lette zij op signatuur van de fotograaf en samenhang in de inhoud en/of vorm van de inzending.

Het samenstellen van een serie is net zo belangrijk als het maken van een goede foto. De jury heeft de inzendingen dan ook beoordeeld als serie (totale inzending) en niet op de kwaliteit van de losse foto’s. Bij deze nieuwe opzet kan een lucky shot niet winnen en gaat het erom dat de signatuur van de fotograaf overkomt in de serie.

Van alle genomineerden zijn er zeven die eruit springen. De zeven series bevatten niet alleen foto’s van hoge kwaliteit, maar zijn ook goed bij elkaar gekozen. Ze vormen als serie een mooie eenheid en geeft goed weer wat de maker ermee bedoelt. Uit deze zeven zijn de drie winnaars gekozen.

Beschrijvingen van de 3 winnaars:

1e plaats – Carla Kogelman
Motivatie jury
Deze inzending had meteen alle vijf de kernjuryleden overtuigd. Volgens één jurylid gaat de serie zelfs recht door je hart. Er zit veel emotie in de beelden. De manier van vertellen van deze foto’s heeft een duidelijke relatie tot Ed van der Elsken: de serie vertelt over Het Leven. Maar de onderwerpen zijn hedendaags. Het is knap om die zo poëtisch te fotograferen. De compositie van de beelden zijn prachtig. Maar nog belangrijker: als geheel is de serie waanzinnig; op een tijdloze manier. En dát is uiteindelijk ook 2013.

2e plaats Mike Harris
Motivatie jury:

Hoe langer je ernaar kijkt hoe meer je denkt ‘Wow!’. De openingsfoto is krankzinnig. De fotograaf heeft mensen in hun eigen omgeving gefotografeerd, maar het niet mooier gemaakt dan het is. Daardoor zijn de geportretteerden heel goed getroffen. De serie is eigenwijs in kadrering, kleur en compositie. Als je de beelden naast elkaar ziet, dan levert dat óók een mooi en spannend beeld op. De foto’s versterken elkaar dus als serie. Echt een prijswinnaar.

3e plaats – Jouk Oosterhof
Motivatie jury:
De portretten uit deze serie zijn zonder uitzondering goed getimed. De geportretteerden zijn op onbeduidende plekken neergezet, maar dankzij de originele positionering levert de serie een compleet nieuwe blik op de persoon en op de ruimte. Er komt zelfs emotie in de interieurs. De foto’s komen uit verschillende series, maar je ziet dat ze door één fotograaf zijn gemaakt. Het zijn spannende foto’s én er zit ritme in de serie. Briljant werk.

www.so2013.nl

www.carlakogelman.nl
www.mikeharris.nl
www.joukoosterhof.nl