Sochi-tentoonstelling krijgt toch plek in Moskou

Vrijdag 18 oktober om 17 uur wordt gelijktijdig in de Stadsschouwburg Amsterdam (pleinfoyer) en in het Sacharov Centrum in Moskou een alternatieve opening van de afgelaste The Sochi Project-tentoonstelling in Moskou georganiseerd, aldus een persbericht van Rob Hornstra en Arnold van Bruggen.

Het bericht vervolgt:

Dankzij een initiatief van de Russische organisatie Fotodoc en het Sacharov Centrum kan een deel van de afgelaste tentoonstelling in Moskou toch getoond worden. Tegelijkertijd gaat op Ruslands grootste online nieuwsportaal Lenta.ru een online variant op de afgelaste tentoonstelling live.

Tijdens de schaduwopening is er een videoverbinding tussen de Stadsschouwburg in Amsterdam en het Sacharov Centrum in Moskou. In Amsterdam verricht Sjeng Scheijen, artistiek directeur van het Nederland-Ruslandjaar de opening. Aan Russische zijde is het woord aan Yuri Saprykin, bekend opiniemaker, columnist en chef-redacteur van de onafhankelijke media Lenta en Afisha. Tot slot geven fotograaf Rob Hornstra en schrijver Arnold van Bruggen een toelichting bij hun werk en de ontstane situatie rondom The Sochi Project.

Hornstra en Van Bruggen: ‘We zijn enorm trots dat kritische, onafhankelijke partijen in Moskou ons project hebben opgepakt en onze tentoonstelling – weliswaar in beperkte vorm – nu voor een veel groter publiek beschikbaar maken dan het ooit had kunnen bereiken.’

Sjeng Scheijen: ‘Wij zijn heel blij dat op deze manier dit belangrijke culturele evenement voor het Nederland-Ruslandjaar behouden blijft.’

Achtergrond
Fotograaf Rob Hornstra en schrijver Arnold van Bruggen werden eerder deze maand de toegang tot Rusland geweigerd. Kort hierna is de eindtentoonstelling van het project in het kunstencentrum Winzavod, Moskou, door de lokale organisatie afgelast.

Via het Sacharov Centrum en Fotodoc en Lenta.ru wordt nu – middels deze alternatieve fototentoonstellingen – een Russisch miljoenenpubliek bereikt met het documentaire verhaal van The Sochi Project: over de verbouwing van de Russische Zomerhoofdstad Sotsji tot Olympische Winterhoofdstad, het onbekende landje Abchazie en het conflict in de Noord-Kaukasus.
De evenementen openen om 16.30 in Amsterdam, dat is 18.30 in Moskou. Het programma zal rond 17.15 beginnen, dat is 19.15 in Moskou. De toegang is vrij en voor iedereen.

Het evenement in Amsterdam wordt georganiseerd in samenwerking met SSBA-Salon

www.thesochiproject.org

Meer over recente ontwikkelingen in de ‘vriendschapsbetrekkingen tussen Nederland en Rusland onder meer bij de Volkskrant