Softpornokoffietafelboek

De lingerieontwerpster en -fabrikante Marlies Dekkers is een fenomeen.
Haar ontwerpen zijn geëxposeerd in musea, haar fans richtten een drukbezochte hyves-site op, Wikipedia wijdt een uitgebreid artikel aan haar en er zijn verschillende boeken over haar lingerie verschenen. Vrij recent de publicatie under_exposed, met foto’s van Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman.

Dekkers beschikt over goede instincten. Ze weet hoe een moderne ‘power-vrouw’ zich wil presenteren. Ze heeft gevoel voor beeld en blijkt in staat een interessante mythe te creëeren en in stand te houden. Haar ‘sensuele doch stoere’ ondermode voorziet in een behoefte. Ze is directrice van een onderneming met 200 werknemers en haar lingerie is verkrijgbaar op 1000 verkooppunten.

De combinatie ‘pikant en beschaafd’ heeft Dekkers veel fans opgeleverd. De burgemeester van Rotterdam bezocht haar laatste opening in de Kunsthal. Machtige museumdirecteuren schaffen delen uit haar collectie aan en houden er referaten over. Tamelijk bekende zangeressen en actrices pronken met haar expressieve b.h.’s. Eén en ander wordt gehaaid gepresenteerd op de website, in de boeken en interviews.

Tijdens de tentoonstelling in de Kunsthal, in mei en juni dit jaar, verschenen er twee boeken over Dekkers’ lingerie. De gerenommeerde uitgeverij Mets & Schilt publiceerde under_exposed met foto’s van Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman. Dit duo werkt al zeven jaar samen met Marlies Dekkers en weet precies hoe de ondermodediva haar collecties over het voetlicht wil brengen.

Naast de korte flaptekst, een opdracht, de credits en een bedankje zijn er geen inhoudelijke teksten in het boek opgenomen. Wel zo’n 100 foto’s van jonge, perfecte modellen in behaatjes en broekjes van Dekkers. Het blijkt dat hoge hakken onmisbaar zijn bij deze setjes, zelfs in de bak van de Hollandse Manege in Amsterdam. De beelden suggereren het één en ander, maar wat precies wordt mij niet duidelijk. Foto’s als deze hangen snel tegen het Helmut Newton-idioom aan en inderdaad wordt de oude meester in meerdere settings zorgvuldig geciteerd. Maar dan net te braaf.

Erotiek en sex zijn levensaspecten die veel mensen tussen de 14 en 94 jaar bezighouden. Mogelijk dat dit mooi gedrukte en tamelijk prijzige boek haar weg naar de consumenten vindt. Maar verrassend of innovatief is het mijns inziens allemaal niet, eerder veilig en bourgeois. De samenleving sexualiseert, zo stelt men de laatste tijd regelmatig vast. Binnen dat gegeven kan ik mij heel wat spannende en ironische fotoseries voorstellen, die daarbij ook meer persoonlijkheid mogen hebben dan deze reeks: een boek met ballen zogezegd, zonder deze slaapverwekkende esthetiek.

under_exposed
fotografie: Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman
gebonden, 32,5 bij 23 cm, 136 pagina’s, ongeveer 100 foto’s in fullcolor
uitgever: Mets & Schilt
prijs: 49,90 euro

In september van dit jaar exposeert de aan Mets & Schilt gelieerde Galerie Lux de serie under_exposed van Carin Verbruggen