Soldaten voor vertrek naar Afghanistan op de foto

Alle militairen die naar Afghanistan vertrekken worden voortaan eerst geportretteerd, keurig in hun militair ‘dagelijks tenue’, zo meldt De Volkskrant vandaag.
Het portret worden openbaar gemaakt, wanneer de betreffende militair onverhoopt sneuvelt. De familie mag bepalen welke van de beschikbare foto’s aangeboden wordt aan de media. Het ministerie van Defensie heeft hiertoe opdracht gegeven om te voorkomen dat kranten en andere media een informeel plaatje van internet plukken. Zo plaatste De Telegraaf bij diens overlijden een foto van een feestende Cor Strik, het eerste Nederlandse slachtoffer tijdens de ISAF-operatie in Uruzgan.

In verband hiermee heeft het ministerie een afspraak gemaakt met de ‘vrienden-site’ Hyves. Na overleg met de familie kan direct contact met de site worden opgenomen, waarna Hyves de pagina van de betreffende militair verwijdert om misbruik te voorkomen.

Deze maatregelen maken deel uit van een beleid van het ministerie van Defensie om professioneler om te gaan met de dood van militairen. In dit kader heeft de commandant van de landmacht alle onderdelen de opdracht gegeven om memorabilia te verzamelen en te bewaren wanneer een militair uit hun eenheid sneuvelt.