Sony en Getty openen inschrijving voor fotowedstrijden

De groei in het aantal fotowedstrijden gericht op zowel professionals als amateurs zet door. Getty Images begint met #RePicture een internationale wedstrijd met twee Nederlandse juryleden (Astrid Prummel van Adformatie en Gerrit Jan van Ek van de Volkskrant) die beelden wil belonen die voorbij het cliché gaan. De Sony World Photography Awards – al jaren een groeiende speler in wereldwijde fotowedstrijden – organiseert voor de tweede keer een Nederlandse editie: de Netherlands National Award.

Hieronder de letterlijke teksten van respectievelijk Getty en Sony.

Vandaag kondigen Getty Images, de wereldwijde leider in visuele communicatie, en iStock by Getty Images, de originele online bron voor crowdsourced royalty-free beelden, media en design elementen, de lancering aan van een nieuwe, innovatieve en wereldwijde competitie, waarin fotografen worden opgeroepen om via #RePicture de wereld anders in beeld te brengen en los te breken van stereotypes.

Getty Images heeft #RePicture eerder dit jaar gelanceerd tijdens Cannes Lions, met het doel om onze kijk op de wereld aan de kaak te stellen en de uitdaging aan te gaan hoe we de paradigma’s van stereotype beelden kunnen veranderen die nu nog gebruikt worden om mensen en concepten te visualiseren. De #RePicture wedstrijd is ook geinspireerd op het succes van de onlangs gelanceerde partnership van Getty Images met LeanIn.Org die de positie van vrouwen wil verbeteren, via het samenstellen van de Lean In Collection die de verkoop van beelden uit deze collectie tot wel 66% heeft verhoogd (in vergelijking tot vorig jaar) vanaf het moment van lancering in februari dit jaar.

Any Saunders, Senior Vice President Creative bij Getty Images, zegt het volgende over de wedstrijd: “We zijn gepassioneerd en overtuigd dat beelden zo krachtig zijn dat ze onze kijk op de wereld kunnen veranderen. We zijn dan ook erg enthousiast om deze wedstrijd te starten. Niet alleen vanwege ons doel om los te breken van de bestaande visuele stereotypes maar ook om baanbrekende nieuwe creatieve talenten te ontdekken van over de hele wereld. Getty Images is altijd betrokken geweest bij de creatie van authentieke beelden voor onze klanten wereldwijd, van Tokyo tot Toronto.”

De wedstrijd is geopend voor inzendingen tot en met 20 november 2014 voor creatieven, semi-professionele en amateur fotografen wereldwijd. De winnaars worden in de eerste week van december bekendgemaakt. De wedstrijd zal worden beoordeeld door een gerenommeerd panel van creatieven en experts in de fotografie, waaronder:

  • Severin Matusek, Vice President, Community, EyeEm
  • Mike Owen, European Professional Marketing Manager, Canon
  • Toshiya Kono, Executive Creative Director, Hakuhodo
  • Pam Grossman, Director, Visual Trends, Getty Images
  • Jessica Bennett, Contributing Editor, LeanIn.org
  • Romain Colin, Oprichter, Fubiz
  • Astrid Prummel, Hoofdredacteur, Adformatie
  • Gert-Jan van Ek, Hoofdredacteur Fotoredactie, De Volkskrant

De beoordelingscriteria van de jury zijn: consistentie van het thema, de compositie, technische vaardigheden en authenticiteit. De inzenders maken niet alleen kans op geweldige prijzen, ze worden ook uitgenodigd om zich aan te sluiten bij het Getty Images team als ‘contributing photographer,’ met toegang tot en begeleiding van het Getty Images’ wereldwijde team van Art Directors en editors. Andere prijzen omvatten een Canon EOS 5D Mark III en een Canon G7X voor de publieksprijs People’s Choice Award.

Getty Images wil deelnemers uitnodigen om hun ingezonden beelden te delen via #repicture, waarbij concepten zoals liefde, familie, lichaam, held, vrouwen of leeftijd op een vernieuwende manier in beeld gebracht worden. Klik hier voor meer informative over de wedstrijd, of bezoek competitions.gettyimages.com/repicture  om je werk in te zenden.

—-

De Sony World Photography Awards en Sony Nederland zijn op zoek naar de beste fotograaf van Nederland. De inzendtermijn voor de ‘Netherlands National Award’ is nu geopend voor alle fotografen uit Nederland. Inzenden van werk kan gratis via www.worldphoto.org in tien verschillende categorieën. Een uitgelezen kans voor beginnende fotografen om hun werk aan een internationaal publiek te tonen. Vorig jaar werd de Netherlands National Award gewonnen door Theo de Witte met de afbeelding ‘Een vleugje van een 17e eeuwse Nederlandse schilderkunst’.

De inzendtermijn eindigt op 5 januari 2015. De winnaar van de Netherlands National Award wordt bekend gemaakt op 18 maart 2015 en ontvangt de nieuwste fotoapparatuur van Sony. Er zijn ook prijzen voor de tweede en derde plaats. Het werk van de drie winnende fotografen wordt, samen met het werk van de professionele fotografen, tentoongesteld tijdens de Sony World Photography Awards 2015 Exhibition in Londen, van 24 april t/m 10 mei 2015.

De awards omvatten 15 professionele categorieën, 10 open categorieën, een competitie voor fotografiestudenten en een jongerencompetitie. De winnaar van de Netherlands National Award wordt gekozen uit de inzendingen van een van de open categorieën:

●     Architecture
●     Arts & Culture
●     Enhanced
●     Low-light
●     Nature & Wildlife
●     Panoramic
●     People
●     Smile
●     Split second
●     Travel

Yann Salmon-Legagneur, Head of Strategic Marketing, Digital Imaging, Sony Europe: “De nationale awards is een dankbaar instrument om regionaal talent te herkennen en het is zeer interessant om de verschillende stijlen van de individuele landen te zien. Wij willen deze nationale talenten steunen en ze uitrusten met de beste camera’s en lenzen, zodat zij zich volledig kunnen focussen op de creatieve zaken die voor de camera verschijnen.”