Sony World Photography Award op nieuwe leest

De Sony World Photography Awards worden op een nieuwe leest geschoeid. Er komt een duidleijker scheiding tussen professionele inzenders en amateurs. De bijbehorende tentoonstelling gaat reizen en de prijsuitreiking, voorheen in Cannes, vindt plaats in Londen.
Persbericht van Sony:

Professionele en amateurfotografen kunnen met hun foto’s deelnemen aan de Sony World Photography Awards (SWPA). De SWPA zijn gericht op bevordering van het werk van fotografen over de hele wereld. Het werk van de winnaars in de professionele en open categorie wordt tentoongesteld in galeries en steden over de hele wereld. De uiteindelijke winnaar ontvangt 25.000 dollar en een volledige Sony Alpha digitale spiegelreflex uitrusting. Tot 5 januari 2011 kan beeldmateriaal worden ingezonden.

Festival in verschillende steden
Voortbouwend op het succes van het jaarlijkse World Photography Festival in Cannes, wordt het festival in 2010 en 2011 ook in San Francisco, Mexico, Shanghai en Londen gehouden. De tour eindigt in Londen waar in 2011 voor het eerst de Sony World Photography Awards ceremonie plaats vindt. Hier wordt ook de winnaar van de prestigieuze Iris d’or prijs bekend gemaakt.

Het World Photography Festival is de gelegenheid voor fotografen uit de hele wereld om elkaar te ontmoeten en te praten over de laatste trends, uitdagingen en vernieuwingen in de hedendaagse fotografie. Elk festival toont de Sony World Photography Awards winnaars en zorgt voor praktische workshops, tentoonstellingen, lezingen, recensies en een portfolio fotografie symposium gepresenteerd door vooraanstaande mensen uit de fotografiewereld.

Nieuwe categorieën
De World Photography Organisatie heeft een nieuwe competitie en extra categorieën voor de Sony World Photography Awards 2011 opgezet. Er is een categorie voor professionals en een categorie voor iedereen met liefde voor fotografie. Deze ‘Open’-wedstrijd, die de amateurcompetitie vervangt, is gemaakt voor het groeiende aantal fotografen. Er zijn tien categorieën, waaronder Natuur & Wildlife, Reizen en After Dark. Inzendingen worden beoordeeld op een enkele afbeelding.

Professionele fotografen worden aangemoedigd om mee te doen in de categorie ‘Professional’. Hun werk wordt beoordeeld op verschillende beelden. De 15 professionele categorieën worden gerangschikt in drie genres – Commercieel, Beeldende Kunst en Fotojournalistiek & Documentary – en nieuwe categorieën omvatten Lifestyle, Still Life, en Mensen.

Winnaars van de professionele en open categorieën ontvangen hun prijs tijdens de Sony World Photography Awards ceremonie in Londen op 27 april 2011. De overall winnaar van de Iris d’Or / Sony World Fotograaf van het Jaar wordt gekozen uit de verschillende categoriewinnaars en wordt tijdens de ceremonie bekend gemaakt. De winnaar ontvangt 25.000 duizend dollar en een volledige Sony Alpha digitale spiegelreflexcamera uitrusting. De overall winnaar van de ‘Open’-competitie ontvangt 5.000 dollar een Sony Alpha digitale spiegelreflexcamera camera-uitrusting.

Wedstrijd voor fotografiestudenten: thema ‘Surveillance’
De World Photography organisatie streeft ernaar om de volgende generatie studenten te ondersteunen en met elkaar te verbinden via Student-Focus, een wereldwijd onderwijsprogramma en wedstrijd. Door het partnerschap met Young Tate Online, zal het Student Focus-programma 2011 aansluiten bij de nieuwe Tate Modern-fototentoonstelling in Londen, Exposed: Voyeurisme, Toezicht en Camera.

Voor de eerste keer staat de Student Focus-wedstrijd open voor universiteiten uit de hele wereld met een fotografieopleiding. Tien genomineerde studenten en hun begeleiders vliegen in april 2011 naar Londen om hun laatste opdracht uit te voeren als onderdeel van de wedstrijd en het festival. Sony heeft voor 45.000 euro Alpha digitale SLR camera-apparatuur geschonken. Naast de winnaars in de ‘professionele’ en ‘Open’-wedstrijd wordt ook de algemene Student Focus winnaar bekend gemaakt tijdens de Sony World Photography Awards Ceremony op 27 april 2011.

Nieuwe website
De World Photography Organisatie heeft een nieuwe website: www.worldphoto.org. Deze website biedt presentaties van de inzendingen voor de Sony World Photography Awards, het laatste nieuws en achtergronden uit de wereld van fotografie. Daarnaast zal de website ook exclusieve interviews en podcasts met de World Photography Academy en leden bevatten en is er een forum, verschillende video’s en blogs.

Volledige details over de World Photography Organisatie en de Sony World Photography Awards is te vinden op www.worldphoto.org. Hier staat ook meer informatie over deelname aan de wedstrijden en het Engelstalig persbericht.