Sooreh Hera vreest voor haar leven

De fotografe Sooreh Hera wordt bedreigd sinds de rel rond haar foto’s met Mohammed-maskers en moet zich stil houden. Maar in de Volkskrant van zaterdag pubilceert ze een open brief aan ‘een imam’. Ze voelt zich in de steek gelaten door de Nederlandse overheid.
‘Deze brief komt uit het bart van een vrouw die monddood is gemaakt, bedreigd, bedrogen en verraden door haar eigen stad, Amsterdam,’ opent Hera de brief.

Vervolgens beschrijft ze wat haar overkomen is in Iran en in Nederland. Het gaat voor een groot deel om feiten die eerder in het nieuws waren.

Hera vervolgt: ‘Wilde de overheid mij helpen? Nee. Toen ik voor de zoveelste keer het stadhuis van Amsterdam belde, zei mevrouw Sarucco, hoofd Openbare Orde en Veiligheidsbeleid van de gemeente Amsterdam: "Mevrouw, gaat u maar naar de daklozenopvang." Dat heb ik niet gedaan, maar haar opmerking was een harde klap. (…) De arm van Allah stak uit de mouw van Job Cohen.’

Verder schrijft ze over het gesprek dat ze had met minister Plasterk: ‘Een gesprek met de minister van Cultuur, Ronald Plasterk, was plezierig maar niet meer dan een politieke show en het Nationaal Comité Bestrijding Terrorisme Bestrijding gaf mij aanvankelijk het alarmnummer 112. Zij vergeleken de kans dat ik door een terroristische aanslag om zou komen met de kans dat ik onder een tram zou komen, en verder hebben zij mij veel succes gewenst met mijn verdere artistieke leven. Daarna werd ik wel door particuliere personen en instanties geholpen. Gelukkig kent Nederland dappere mannen en vrouwen die niet terugdeinzen voor de dreiging van geweld.’

Ze besluit: ‘Geachte Imam, van de kant van de Nederlandse regering komt weinig bescheerming voor kunstenaars die zich vrij willen uiten. De vrijheid van meningsuiting is een grote illusie. Blijkbaar bent u een van de werkelijk machtige mannen in dit land en kunt u mij beschermen, waar de Nederlandse overheid dat niet kan. Ik vrees voor mijn leven en ik had mij bijna tot u gewend om u te vragen mij alstublieft tot uw vijfde of zesde vrouw te nemen. Dan zou u mijn leven kunnen beschermen. Mijn vrijheid kan blijkbaar niet worden beschermd.’

• Dossier op PhotoQ:
De Kwestie Sooreh Hera