Sophie Jung winnaar ING Unseen Talent Award

Unseen en ING melden dat de Luxemburgse Sophie Jung winnaar is van de eerste editie van de ING Unseen Talent Award. De prijs biedt een internationaal platform voor nieuw Belgisch, Nederlands en Luxemburgs fotografietalent en geeft hen de kans hun werk op internationale schaal te presenteren.

Op de dag van de officiële opening van Unseen Photo Fair koos de jury de winnaar van de ING Unseen Talent Award. Sophie Jung krijgt een productiefonds van €10.000. De jury die de winnaar van 2015 heeft gekozen bestaat uit een gevarieerde selectie professionals uit uiteenlopende fotografie-gerelateerde vakgebieden: Frits Gierstberg (conservator Nederlands Fotomuseum, Rotterdam), Kaat Celis (voormalig hoofd Fotografie De Morgen (BE) en oprichter arts management company Sluitertijd), Sanne ten Brink (hoofdconservator, ING Collectie), Duncan Forbes (directeur en curator Fotomuseum Winterthur) en Paul di Felice (co-directeur en curator van Café Crème edition en European Month of Photography Luxembourg).

Lara Gasparotto wint de Publieksprijs die werd bepaald door een online stemming eerder deze maand. Gasparotto ontvangt een commissie om nieuw werk te maken voor de ING Collectie. Het werk van alle finalisten zal worden tentoongesteld in de Neumünster Abbey, Luxembourg in het voorjaar van 2016.

De jury was onder de indruk van de creativiteit van de kunstenaars en de kwaliteit van het werk, vooral gezien het abstracte thema en de korte tijd die ze hadden om het werk te maken. Het was niet makkelijk om tot een keuze te komen maar de jury was unaniem: “Het winnende werk daagt ons begrip van fotografie uit. Het werk van Sophie Jung is geworteld in het verleden van het medium, maar is ook zeer gericht op de toekomst en de nieuwe mogelijkheden voor de fotografie.”

Het juryrapport stelt: “Deze nieuwe generatie van kunstenaars presenteert fotografie meer en meer in relatie tot andere media. Nieuwe en onbekende mogelijkheden worden onderzocht. Sophie Jung heeft werk geproduceerd dat ons herinnnert aan de analoge periode in de fotografie. Tegelijkertijd rekt ze de grenzen en de mogelijkheden van het medium op door bijvoorbeeld geluid en tekening toe te voegen aan het werk, waardoor het de kijker een geheel nieuwe ervaring biedt.”

De finalisten van de ING Unseen Talent Award hebben de afgelopen twee maanden gewerkt aan het thema ‘ Who are we here for?’. “Deze opdracht past bij de vraag die we onszelf ook stelden: hoe kunnen we relevant zijn naar onze klanten; wat is onze rol? Het is heel verrassend en educatief om te zien hoe deze jonge kunstenaars dit onderwerp hebben geïnterpreteerd en vertaald hebben naar een fysiek werk. De een heeft het onderwerp heel conceptioneel bepaalt, anderen bekeken het veel meer vanuit de esthetische of romantische hoek.“

Het ondersteunen van jong talent is belangrijk voor ING, zo meldt het persbericht. Het doel van de ING Unseen Talent Award is om jong talent de mogelijkheid te geven om zich te ontwikkelen; het is meer dan een financiële ondersteuning. Het geeft kunstenaars wat ze nodig hebben, een platform, een network en ervaring.

www.ingartcollection.com