Souvenir

Door het vizier van een beukenblad op reis. Elf meisjes en negentien jongens, twee meesters en drie juffen, waarvan twee met pothoed. Een tripje in de jaren ’20. Maar waar naartoe?

In het uitgespaarde niets van de omgeving verraadt een punaisegat alleen dat het uitje leuk was. De hoed van de punaise liet roestsporen na, zo lang hing de foto aan de muur geprikt. Een verbleekt souvenir, fragiele saamhorigheid binnen een bladrand.

De klas is op zijn best: kraakheldere hemden en gesteven zomerjurken, stropdassen en twee matrozenpakken. Flink ravotten en groen thuis komen zit er niet in. De meester rookt een sigaar, nam zijn zondagse hoed en wandelstok mee. Tja, waarheen… De klas kijkt onwennig.

Wáár zijn we? De fotograaf vat de gebeurtenis in het beukenblad samen. Een hap uit meesters been, wreed weggerafelde kinderen. En een steeltje. Dat moet de natuur zijn… tenzij er een beukenboom op het schoolplein staat.

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.