Spaanse studenten maken goedkope luchtfoto’s

Vier Spaanse studenten onder begeleiding van hun leraar, hebben onder de naam Team Meteotek onlangs met behulp van een latex ballon een camera de lucht ingestuurd en prachtige foto’s gemaakt vanaf 30 kilometer hoogte. Om te bewijzen dat je geen faciliteiten van KMNI of de miljarden van Google nodig hebt om adembenemende luchtfoto’s te maken en de condities op grote hoogte te bepalen, hebben de studenten een bestuurbare weerballon met een Nikon Coolpix L10 laten opstijgen.

Een persbericht van Nikon meldt verder:

De slechts €47 kostende ballon was uitgerust met elektronische sensors die communiceerden met Google Earth, zodat de afgelegde route van de ballon eenvoudig gevolgd kan worden. De ballon werd met helium gevuld en samen met de sensors en de camera woog het apparaat slechts 3kg. Team Meteotek hoopte de ballon tot een hoogte van 10 kilometer te laten stijgen, de hoogte waarop commerciële vliegtuigen zich bevinden, maar tot hun grote verbazing steeg het gevaarte tot maar liefst 30 kilometer hoogte. De Spaanse studenten konden hun zelfgefabriceerde meetinstrument met camera ruim 10 kilometer van de opstijgplaats weer heelhuids ophalen.

Een verhaal (in het Spaans) is redelijk te volgen aan de hand van een serie foto’s die de studenten van hun project plaatsten op Flickr.